Voorzitter Jan Kamphuys van SUAM overleden

Bakkum – Jan Kamphuys, voorzitter van de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM), is overleden. Hij was al enige tijd ziek. De molenaars hebben op verzoek van de SUAM hun molens in de rouw gezet, met het wiekenkruis gericht op Bakkum, de woonplaats van Jan en ook de plek waar hij is gestorven.

Tijdens de bestuursvergadering van 16 november 2018 nam Jan de voorzittershamer over van toenmalige voorzitter John Wissenburg. Jan was op dat moment een molenaar in opleiding (MIO) op molen De Oude Knegt (foto). Op 12 november 2022 heeft Jan deze molen voor de laatste maal bezocht, waar hij, heerlijk zittend op een stoeltje, met een stralende blauwe lucht, nog eenmaal genoot van deze molen.

Het bestuur van de SUAM reageert: ,,We hebben Jan leren kennen als een man die zijn functie binnen onze stichting zeer serieus nam. De bestuursvergaderingen leidde hij op een heel fijne wijze en hij had daarbij oog voor details. In deze periode bezocht Jan, uit naam van de SUAM, tal van bijeenkomsten en zorgde ervoor dat de stem van de SUAM werd gehoord. Daarnaast bezocht Jan regelmatig diverse molens om onze molenaars te spreken en te enthousiasmeren. Daarnaast had hij ook veel belangstelling voor de winkel van De Oude Knegt en in het bijzonder voor de vrijwilligers die deze winkel bestieren.

Houtzaagmolen

Jan kwam zelf uit een molenaarsfamilie en hij vertegenwoordigde de SUAM tijdens besprekingen van de Cornelis Coalitie inzake het erfgoedpark. Deze coalitie heeft nog altijd als doel om op dit erfgoedpark een houtzaagmolen te realiseren. Een droom van Jan was om ooit als molenaar op deze houtzaagmolen te functioneren. Afgelopen zomer vond de viering van vijftig jaar SUAM plaats, bestaande uit een boottocht over diverse wateren, een bezoek aan de Zaanse Schans en als afsluiting een barbecue bij molen De Oude Knegt. Jan had daar graag bij willen zijn, maar was daartoe fysiek niet meer in staat. ,,Wij zullen Jan blijvend herinneren als een fijne man, die zijn SUAM een zeer warm hart toedroeg en dan in het bijzonder in de richting van zijn geliefde vrijwilligers. Jan Bedankt!’’, aldus secretaris Harry Lamers. (Archieffoto: Bos Media Services)