Voorstelling: Museum van de Verloren Herinneringen

Castricum – Een bijzondere productie met dans, muziek, zang, tekst en spel komt naar Castricum. Speciaal voor senioren speelt TiNaNiNaNi de voorstelling Museum van de Verloren Herinneringen. De voorstelling duurt ongeveer drie kwartier, aansluitend volgt een nabespreking en workshop.

Er zijn momenten dat je denkt: ,,Nu ga ik een grote schoonmaak houden. Ik ga mijn kasten opruimen en al het overbodige wegdoen.’’ Soms kom je een voorwerp tegen en zodra je het in je handen hebt, komen dierbare herinneringen naar boven. Er is dan ogenblikkelijk een halt toe geroepen aan je opruimdrift. Sterker nog, je doet helemaal niets meer en zit in gedachten aan ooit verzonken in de tijd dat het voorwerp in je bezit kwam, hetzij gekocht, gevonden of gekregen van een dierbare. Het zijn unieke persoonlijke herinneringen.

Herinneringen

Er zijn ook voorwerpen, die zowel persoonlijk als collectief een herinnering oproepen. De Droste cacaobusjes bijvoorbeeld, die waarschijnlijk alle oma’s hadden, of het snoeptrommeltje van Verkade. Deze herinneringen zijn boeiend, omdat ze een inkijkje geven in het leven van die persoon en ook van ons allemaal, alsof we terug gaan in de tijd, de geschiedenis. We leren misschien elkaar beter begrijpen. In ieder geval is het een poging daartoe. Een herinnering kan ook tot leven komen met een lied of muziekstuk op de radio of een gebaar van iemand die je tegen komt of een gezicht van een onbekende die je ineens aan een dierbare herinnert die je al heel lang niet gezien hebt of wellicht al gestorven is. Oude vergeelde foto’s die in een mapje opgeborgen werden om ingeplakt te worden en daarna weggestopt in de lade en toch vergeten worden. Hoe pijnlijk of vreugdevol kan het weerzien zijn? Weerzien, elkaar opnieuw ontmoeten en elkaar beter begrijpen zijn kernwoorden in deze voorstelling.

Speellocaties

De voorstelling is te zien op 9 augustus om 15.00 uur in theater De Cameren in Limmen, op 11 augustus om 10.30 uur in ontmoetingscentrum De Schakel in Castricum, op 14 augustus in De Landbouw in Castricum om 14.00 uur en op 16 augustus in woonzorgcentrum De Santmark in Castricum om 14.30 uur. Op 29 september komt het gezelschap naar cultureel centrum Vredeburg in Limmen om 10.00 uur. De toegang is gratis. Kijk op www.tinaninani.com voor meer informatie.