Voorkom valpartijen door training valpreventie bij Reva Centre Castricum

Castricum – Wist u dat vallen de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen is? Het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) voor ernstig valletsel onder personen van 65 jaar en ouder, is de afgelopen 10 jaar met 11% gestegen. In 2020 meldde zich elke vijf minuten een 65-plusser op de SEH naar aanleiding van een valincident. Dat is vaker dan ten gevolge van een verkeersongeval. De komende decennia neemt het aantal 65-plussers explosief toe tot 4,7 miljoen in 2041. Daarmee rijst de vraag hoe iedereen ervoor kan zorgen dat deze groep letterlijk en figuurlijk op de been blijft en zo lang mogelijk (veilig) zelfstandig kan wonen. Speciale trainingen kunnen daarbij uitkomst bieden.

Valpreventie

“In Balans” is een erkende valpreventie-training, die zich richt op het verbeteren van kracht en balans en het bevorderen van zelfvertrouwen. Naast het in groepsverband oefenen van allerlei veelvoorkomende situaties, is er ook ruimte voor informatie-uitwisseling en gezelligheid.

Startdatum

Op 18 september 2023 start de eerstvolgende cursus “In Balans” bij Reva Centre Castricum. Deze staat onder leiding van fysiotherapeut Inge Rijken en oefentherapeut Melissa Plat. Zij zijn speciaal gecertificeerd om de deelnemers 23 lessen gedurende 13 weken te trainen en begeleiden. Ook zijn er twee bijbehorende theorielessen. Na elke les is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken en te kletsen.

Vergoeding

Afhankelijk van het aanvullende pakket van de zorgverzekering, worden de kosten van deze valpreventie-cursus vergoed. De intake, het eindgesprek en de -metingen vallen ook onder de aanvullende verzekering.

Oproep

Herkent u zichzelf in bovenstaande? Wilt u aandacht besteden aan het verbeteren van uw kracht en balans, om sterk en gezond te blijven en lang thuis te kunnen blijven wonen? Neem dan contact op met Reva Centre. Of kent u zelfstandig wonende ouderen, bij wie sprake is van een valrisico? Maak hen dan attent op deze leerzame cursus. Deze oproep geldt zowel voor familieleden als huisartsen, thuiszorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers. (Foto: aangeleverd)