Vondel met ‘Tramlijn Begeerte’ in De Zwaan

Toneelvereniging Vondel heeft voor haar voorjaarsproductie gegrepen naar weer een Amerikaanse klassieker en dit keer voor “A Streetcar Named Desire” van Tennessee Williams, die voor dit stuk de Pulitzer prijs voor drama won. De voorstelling is 7, 8, 9 en 10 april te zien in De Zwaan.

Niet veel toneelstukken worden verfilmd, laat staan, dat ze bewerkt worden tot opera en ballet. Vivian Leigh ontving voor haar filmrol als Blanche Dubois een Oscar, terwijl de film zelf ook nog drie Oscars kreeg. Reden genoeg om dit stuk in de Nederlandse vertaling van Janine Brogt onder de titel “Tramlijn Begeerte” op de planken te brengen.

Blanche Dubois raakt de plantage van haar familie kwijt, maar wil dat tegenover de buitenwereld en zichzelf niet weten. Ze glijdt steeds verder af van haar grootse verleden en komt uiteindelijk terecht bij haar zuster Stella, die samen met haar man Stanley Kowalski , ergens in de achterbuurten van New Orleans woont. Ook hier probeert Blanche haar stand op te houden, maar Stanley prikt door doorheen. Vooral als hij geruchten hoort over het verleden van Blanche. Daarmee geconfronteerd stort Blanche in.

De sfeer van dit stuk is dan weer beklemmend, dan romantisch en humoristisch en dat alles gelardeerd met de sfeervolle achtergrondmuziek van het naoorlogse New Orleans. Kortom een stuk, waarin de spelers en de regisseur hun tanden moeten zetten om het overtuigend over te brengen. Door de inzet van de spelers en de inspirerende regie van Ingrid Kluft  denkt  Vondel daarin te slagen.
“Tramlijn Begeerte “ wordt gespeeld in De Zwaan, Middelweg 5 in Uitgeest, op 7, 8, 9 en 10 april. De avondvoorstellingen van 7, 8 en 9 april beginnen om 20.15 uur, de middagvoorstelling van zondag 10 april begint om 14.15 uur.

U kunt uw kaarten à 10 euro  reserveren bij Tecla Jansen, 06-53513750. Tevens zijn de kaarten te koop bij boek- en kantoorboekhandel Schuyt,  Middelweg 139.