Vondel bezoekt het Anne Frank Huis

Tijdens de repetitieperiode heeft de spelersgroep van Vondel het Anne Frank Huis bezocht. Nu is zo’n bezoek altijd aan te raden, maar als je van plan bent “Het dagboek van Anne Frank “ te gaan spelen, kijk je toch met andere ogen. Ogen, die er op gericht zijn je spel te verdiepen door meer inzicht te krijgen in de te spelen personages. Je ontkomt door het bezoek niet aan de beklemmende sfeer, die beperkte ruimte van het achterhuis met zich meebrengt, een beklemming  die versterkt wordt door het onheimisch kraken van de planken en de gehorigheid van de bovenverdieping. Je begrijpt door alle foto’s en kleine details – de dichtgekalke ramen, het armzalig aanrechtje, het kleine kamertje van Anne en Margot – hoe de mensen, die daar noodgedwongen dag in, dag uit met elkaar samenleefden, beheerst werden door angst en onzekerheid. Gevoelens, die ze allemaal hadden, maar niet met elkaar konden of durfden delen.

Het bezoek kwam dus voort uit de wens “Het dagboek van Anne Frank”  te spelen. Er zijn vele redenen aan te voeren om dit stuk weer van de plank te halen. Het is een mooi stuk met een grote zeggingskracht. Een stuk, dat in de eerste scènes een ongekende lichtheid heeft, maar naar mate het zich verder ontplooit een drukkende dreiging in zich herbergt. Die uit zich in kleine en grotere confrontaties tussen de bewoners . Kortom : het is een stuk, waarin de spelers en de regisseur hun tanden  moeten zetten om het overtuigend over te brengen. Door de inzet van de spelers en de inspirerende regie van Ingrid Kluft denkt  Vondel daarin te slagen.

Het is nu 70 jaar geleden, dat de oorlog is afgelopen, maar “Het dagboek” blijft actueel, omdat het laat zien, waartoe discriminatie, onverdraagzaamheid en   respectloosheid  kunnen leiden. Velen hebben na de oorlog gedacht “Nooit meer “ en die gedachte moet nu na zoveel jaar weer onder de aandacht gebracht worden.
‘Het dagboek van Anne Frank’ wordt gespeeld in De Zwaan, Middelweg 5, Uitgeest, op 2, 3, 8, 9 en 10 mei. De avondvoorstellingen van  vrijdag en zaterdag 2, 8 en 9 mei beginnen om 20.15 uur, de middagvoorstellingen van zondag 3 en10 mei  beginnen om 14.15 uur.

U kunt uw kaarten à 10 euro reserveren op  onze reserveerlijn : 06 535 13 750  t.n.v. Tecla Jansen. Daarnaast zijn de kaarten verkrijgbaar bij boek- en kantoorboekhandel Schuyt,  Middelweg 139, 1911 ED Uitgeest.