Vogelwerkgroep betreurt afgebrande kijkhut

Castricum – De afgelopen maanden werd in het duingebied bij Castricum en Heemskerk op verschillende plekken brand gesticht. Een van de meest getroffen objecten is de vogelkijkhut ‘Boetje van onze Kees’, die eind november geheel verloren ging tot groot verdriet van vele vogelliefhebbers. Over de herbouw heeft PWN echter goed nieuws.

Door Hans Boot

Het duingebied werd de laatste tijd opgeschrikt door een serie branden. Die zijn volgens de politie niet gebaseerd op toeval en daarom onderzoekt zij of er verband bestaat tussen de verschillende incidenten. Daartoe behoren een brandje bij de nieuwe trap bij de Papenberg en een graafmachine op de Kruisbergweg. Ook het schapennet van Gasterij Kruisberg moest het ontgelden. Het ergste drama werd echter veroorzaakt door het volledig afbranden van het ‘Boetje van onze Kees’ aan de Oude Schulpweg. Deze vogelkijkhut was vernoemd naar de geliefde oud-boswachter Kees Duin, die in 1995 met pensioen ging. Vanuit de hut had men een prachtig uitzicht over het Hoefijzermeer met het eiland waarop aalscholverkolonies en vele andere watervogels zijn te zien.

Vogelfotografen

Hans Stapersma, voorzitter van de Volgelwerkgroep Midden-Kennemerland, reageerde aangedaan toen hij het droevige nieuws over de brand hoorde: ,,Tja, het Boetje, extreem verdrietig, want die hut was net geheel herbouwd vanwege een grondige renovatie. Onze vereniging is erg geschokt. Het was één van de vogelhutten in het duin die echt goed toegankelijk én bruikbaar was voor rolstoelgebruikers. Het was ook een prima locatie voor het spotten van diverse soorten als de ijsvogel, waterral en roerdomp, met daarnaast natuurlijk de verschillende eenden- en zwanensoorten en brilduikers in de winter. Het was ook een van de weinige hutten die qua licht heel goed stond, namelijk gericht naar het noorden. Daardoor had je gedurende de hele dag goed zicht op alle vogels. Ik weet dat vele leden van de Vogelwerkgroep regelmatig in het Boetje zaten te genieten van alles wat er zich afspeelde voor de hut, die ook zeer populair was bij vogelfotografen. Wij hopen van ganser harte dat de hut in ere wordt hersteld en wij zeggen langs deze weg alle redelijke hulp toe aan PWN om dat te realiseren.”

De pas gerenoveerde vogelkijkhut. (Foto: Nico Lute)

Vernielingen

Wat het laatste betreft heeft een woordvoerder van PWN vorige week de herbouw toegezegd, maar dat nog niet is aan te geven wanneer dat gaat gebeuren. Naast deze branden zijn er ook diverse vernielingen in het duingebied geconstateerd. Deze maken ook deel uit van het politieonderzoek. Op de vraag aan de woordvoerder van PWN of de opvallende toename van de ongewenste gebeurtenissen misschien het gevolg is van minder toezicht, luidde het antwoord: ,,Het is niet zo dat het aantal boswachters is afgenomen, dus daar ligt geen verband. Helaas kunnen zij niet overal en altijd aanwezig zijn in zo’n groot gebied. De boswachters zijn naar aanleiding van de incidenten uiteraard wel extra alert. Hopelijk blijft het ook voorlopig hierbij.”

Getuigen wordt verzocht te bellen met het politienummer 0900 8844 of informatie door te geven via nummer 0800 7000 van Misdaad Anoniem.