Vogelkijkweekend bij Fort bij Krommeniedijk

Landschap Noord-Holland heeft vrijdag de sluizen open gezet. De weilanden rondom Fort bij Krommeniedijk raken de komende weken langzaam onder water en dit trekt honderden vogels. Kom op zaterdag 10 en zondag 11 maart kijken tussen 10 en 16 uur. Vogelaars, natuurliefhebbers en gezinnen met kinderen: iedereen is welkom op het fort met mooi uitzicht op de natte weilanden. Dit is hét mooiste moment in het jaar wat u niet mag missen!

Boswachter Jelle Abma: “Elk jaar zetten we een deel van de Uitgeesterbroekpolder onder water (inunderen). Zo ontstaat een plas-drassituatie die honderden en soms duizenden vogels aan trekt. Juist hier komen vooral steltlopers en eenden op krachten voor ze doorvliegen naar hun broedgebied of een broedplek ter plaatse. Voedsel wordt door het vernatten beter bereikbaar. En de vogels vinden het ondiepe water prettig om de nacht door te brengen! De meeste grutto’s zijn nu onderweg naar Nederland, we verwachten hier al binnenkort de eerste grutto’s te zien. ”

Beleef Fort K’IJK

Naast de vogels verdient ook het fort aandacht. Binnen staat de koffie voor u klaar, neem plaats en geniet! Het gerestaureerde fort is nu ook woon-trainingscentrum (voor jongvolwassenen met autisme) van De Heeren van Zorg, zij heten u hartelijk welkom in de comfortabele theeschenkerij. Tijdens dit weekend kunt u ook een modelwoning zien, inmiddels zijn 14 units bewoond. Stadsherstel Amsterdam geeft een boeiende lezing over de restauratie. Bezoek daarna met de audiotour het nieuwe belevingscentrum over ‘Natuur & Landschap’. Stemmen van de fortwachter en boswachter nemen u mee op ontdekking langs de lichtlijn. Wist u dat de Stelling van Amsterdam eerst de mens beschermde en daarna het landschap? Laat u verrassen door de verbeeldingen en het verhaal en zie hoe uniek de natuur hier is. www.fortkijk.nl

Boswachter Jeroen Engelhart: “Wees erbij op 10 en 11 maart want vanaf het fort zijn de weilanden uitstekend te overzien. Vanaf 15 maart willen we de weilanden weer droog hebben, dan kunnen de grutto’s, kieviten en tureluurs er hun nesten bouwen.”  Vogelaars van Vogelbeschermingswacht ‘Zaanstreek’ en de boswachters maken samen met u een indrukwekkende lijst met gesignaleerde vogelsoorten. Denk aan de kuifeend, grutto, goudplevier, slechtvalk, wintertaling of wulp. Meestal wel zo’n 50 soorten op z’n minst. Deskundigen van Cameraland uit Alkmaar zijn aanwezig met verrekijkers en telescopen.

Toegang en bereikbaarheid

De toegang tot het fortterrein bedraagt € 2,- (kinderen tot 12 jaar en Beschermers gratis). Toegang tot het belevingscentrum en consumpties betaalt u apart. Honden kunnen helaas niet worden toegelaten. U vindt het fort aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest, vlakbij Krommeniedijk. Vanwege beperkte parkeerruimte, vragen wij u op de fiets te komen! Wanneer het parkeerterrein vol is kunt u bijvoorbeeld bij Lagendijk 33 parkeren, ongeveer 20 minuten wandelen naar het Fort.