Voedselbank blij verrast met cheque Muttathara

Foto boven:
Sonja van de Water (l) van de Voedselbank neemt de cheque van ruim 800 euro aan van de voorzitter van Muttathara, Tim de Heer (r). (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Dat je elkaar als vrijwilligersorganisaties kunt versterken bleek afgelopen vrijdag toen de Voedselbank een cheque van € 814,20 in ontvangst mocht nemen van stichting Muttathara. Deze extra donatie was welkom want door corona komen steeds meer mensen financieel in de problemen en kan de Voedselbank niet iedereen meer bedienen.

Door Henk de Reus

Sonja van de Water is erg blij met de cheque. ,,Vanwege de verwachte derde coronagolf denk ik dat we voorlopig nog niet van het virus af zijn. Een langere lockdown betekent dat meer bedrijven genoodzaakt zijn om te stoppen. Daardoor raken meer mensen werkloos en komen hierdoor in financiële problemen. We krijgen heel veel van supermarkten, maar het zal nodig zijn om extra in te kopen. Daarom zijn we zo blij met donaties als die van Muttathara omdat hiermee extra voedselpakketten bekostigd kunnen worden.”

Drempel

Sonja: ,,Tijdens de uitgifte van voedselpakketten op vrijdagochtend melden zich nu veertien gezinnen. Ik weet dat er voor veel mensen een drempel bestaat om een beroep te doen op de Voedselbank. Dit is echt niet nodig. Mensen kunnen zich aanmelden bij Socius. Dit kan op dit moment alleen telefonisch (088 8876900).”

Bezoekers steunen Voedselbank

Tim de Heer, voorzitter van Muttathara, legt uit dat de overgedragen cheque in de maand november, dus net voor de lockdown, bijeen is gespaard. ,,Het is duidelijk dat het begrip ‘Voedselbank’ bij de bezoekers van Muttathara leeft. Het is ook nog eens geweldig dat de mensen die doneerden en het zelf niet al te breed hebben. Anders zouden ze niet bij ons in de winkel komen. Het ondersteunen van de Voedselbank valt niet onder onze doelstelling, maar we vonden als bestuur dat we hier toch een manier voor moesten vinden. We hebben een potje met de naam ‘Voedselbank’ op de toonbank gezet en attendeerden klanten hier af en toe op.”

Grote naam

Letti Lute, lid van de projectgroep binnen Muttathara zegt dat het snel bijeen sparen van het bedrag van € 814,20 op zichzelf niet zo vreemd is. ,,Het geeft aan hoeveel mensen de winkel bezoeken. Dit zijn er ’s zomers, als de camping open is, soms negenhonderd op een dag. De omzet kan dan oplopen tot € 3000,00 per dag. Het zijn niet alleen inwoners uit Castricum die langskomen. Ze komen zelfs uit Limburg of van de eilanden. Muttathara heeft een grote naam in de kringloopwereld. Castricum is een rijke plaats. Hierdoor krijgen we vaak antiek en goede boeken binnen. Kenners weten dit. Helaas mogen we door corona maar twintig mensen in de winkel hebben. Dit heeft grote invloed op de omzet die hierdoor nu rond de € 200,– ligt.”

Krijgt het voedselbankpotje permanent een plaats op de toonbank bij Muttathara? Hierop geeft Tim de Heer een diplomatiek antwoord. ,,Het project wordt dit jaar gecontinueerd omdat corona voorlopig nog niet voorbij is. Dit betekent echter niet direct dat het ook permanent zal zijn.”