Vocaal Ensemble Intermezzo met Johannes Passion van Demantius

Castricum – In de Dorpskerk in Castricum begint op 25 maart om 15.30 uur de uitvoering van de Johannes Passion van Demantius (1567–1643).

Demantius was in zijn tijd een opmerkelijke componist omdat hij muzikale tradities bleef volgen, terwijl zijn tijdgenoten veelal de nieuwe trends volgden. De muziek van de laat-Renaissance was in zijn tijd voor iedereen bekend, maar de Barok had ook zijn intrede gedaan. En deze nieuwe stijl was geliefd. Ondanks dit bleef Demantius bij zijn eigen opvatting tegen de nieuwe trends in. Voor Demantius was dit werk de afsluiting van zijn leven als componist. Christoph Demantius heeft het lijdens- of passieverhaal in motetvorm geschreven. Zijn Johannes Passion, bestaan uit drie motetten voor zesstemmig koor en gebaseerd op het evangelie van Johannes, en de bijgevoegde Weissagung, drie motetten ook voor zesstemmig koor, gebaseerd op de Profetieën van Jesaja. Demantius toont de dramatische vorm in zijn Johannes Passion.  De manier waarop Demantius de teksten vertaalt in muziek is eigenzinnig maar juist daardoor indrukwekkend.

Vocaal Ensemble Intermezzo voert dit opvallende Passieconcert op 25 maart twee keer uit met hun vaste dirigent Frank Hilberink. Om 15.30 uur in de Dorpskerk, Kerkplein 1 te Castricum en om 20.00 uur in de Kogerkerk, Kerkstraat 14 te Koog aan de Zaan. De entree is € 12,50.