Vitesse wint matige streekderby in en tegen Uitgeest: 1-3

Castricum – Met nog drie duels te gaan stond er voor beide teams wat op het spel bij de streekderby in Uitgeest. Uitgeest moest winnen om nog een (geringe) kans te behouden op lijfsbehoud in de 1e klasse. Voor Vitesse was winst nodig om mee te kunnen blijven doen in de strijd om een plaats in de nacompetitie voor mogelijke promotie.

Door PR-commissie Vitesse ’22

Het duel begon veelbelovend met al snel enkele kansen voor beide doelen, maar daarna zakte het spelpeil en was de glans van de derby snel verdwenen. Waar Vitesse de laatste twee uitduels in de slotfase tegen onnodig puntenverlies aanliep, zat het dit keer wél mee. Twee goals binnen vier minuten zorgden ervoor dat zowel de punten meegingen naar Castricum als dat de degradatie van Uitgeest een feit was. Bij Vitesse ontbrak nog steeds de geblesseerde Jasper Rutgers, terwijl de 17-jarige Floris Jan Stoppels de gehavende keeper Tom Laan prima verving.

Geen doelpunten vóór rust

Al na een minuut of drie was de in de diepte aangespeelde Rik Beentjes op rechts zijn directe tegenstander te snel af, passeerde ook de keeper maar zag zijn inzet in het zijnet belandden. De volgende kans was voor de thuisploeg maar ook die leidde in de 8e minuut niet tot een openingstreffer. Na ruim een kwartier spelen was de beurt weer aan Vitesse, toen Joey van Esveld op links doorbrak en de op een meter of tien midden voor het doel vrijstaande Max Lodewijks wist te bereiken. Zijn enorme uithaal kon nog ternauwernood geblokt worden door een van de verdedigers. Daarna was het eigenlijk ook over met de dadendrang van beide ploegen. Uitgeest bleek duidelijk onvoldoende aanvallende kwaliteiten te hebben om het Vitesse vanuit balbezit moeilijk te maken. Vitesse heeft die potentie wél maar wist daar niet of nauwelijks meer gebruik van te maken. Dat alles leidde tot een logische 0-0-ruststand.

Tweede helft

Datzelfde gezapige spelbeeld was ook te zien in een groot deel van de tweede helft. Pas in de 71e minuut viel er weer wat te beleven. Eerst wist de doelman van Uitgeest met een prima redding te voorkomen dat Vitesse uit een vrije trap op voorsprong zou komen. Uit de daaruit resulterende corner was het alsnog raak toen de bal voor de voeten van Max Lodewijks viel, die de bal heel bekeken binnenschoot: 0-1. Drie minuten later was het echter alweer gelijk. Een verre vrije trap vanaf de linkerkant hoog voor het doel zeilde over alles en iedereen heen het doel in: 1-1. Een klein kwartier lang leek het er op dat dit ook de eindstand zou gaan worden maar kort voor tijd sloeg Vitesse alsnog toe. Na een overtreding bij een aanval door het midden paste de scheidsrechter de voordeelregel prima toe, waarna Milo Cremers uit een afgemeten voorzet vanaf rechts de bal kon binnenkoppen: 1-2. Uitgeest probeerde daarna nog wel terug te komen, maar na een snelle counter belandde de bal via Max Lodewijks voor de voeten van Martijn Kuijs die meteen afdrukte en de genadeklap voor Uitgeest uitdeelde: 1-3.

De 17-jarige Floris Jan Stoppels verving zondag de gehavende keeper Tom Laan prima. (Foto: aangeleverd)