Vitesse wint eenvoudig in en tegen Enkhuizen: 0-4

Castricum – Gezien het verschil op de ranglijst was Vitesse aan zijn stand verplicht om de drie punten vanuit Enkhuizen mee terug te nemen naar Castricum. Maar vooral voor rust met de storm pal tegen bleek het heel lastig om tot goede combinaties te komen op het overigens prima bespeelbare kunstgras. In de blessuretijd van die rommelige eerste helft kwam Vitesse op een bevrijdende voorsprong. Na rust ontstond er daardoor meer ruimte en werd er beter gespeeld door Vitesse, waarbij het windvoordeel optimaal en doeltreffend werd uitgebuit. Op de 0-4 eindstand viel dan ook weinig af te dingen.

Door Henny Reijnders

Ondanks de erbarmelijke weersomstandigheden waren heel wat Castricummers meegereisd naar Enkhuizen. Het overgrote deel daarvan zat in de niet al te grote tribune die dus behoorlijk gevuld was. Ze zaten daar wel droog, maar konden de eerste helft weinig genieten van het vertoonde veldspel. Het meeste balbezit was voor Vitesse en Enkhuizen kreeg ondanks het windvoordeel geen enkele kans om zich aanvallend te onderscheiden.

Na enkele goede schietkansen waarbij de bal mede door de wind hoog over ging duurde het een half uur voordat de eerste echte kans voor Vitesse viel te noteren. Na een diepteballetje verscheen Joey van Esveld vanaf de linkerflank vrij voor de keeper, maar die wist door goed uitlopen zijn harde schot te blokken. In de 46e minuut was het toch Joey van Esveld die Vitesse aan de leiding bracht. Met een prima lichaamsschijnbeweging zette hij beide centrumverdedigers op het verkeerde been en schoof de bal vervolgens in vrije positie heel beheerst in de verre linker benedenhoek: 0-1.

Na rust ontstond er meer ruimte op het veld waardoor er al snel wat goede combinaties waren te zien. Al in de 49e minuut werd vanaf links de vrijstaande Jort Kaandorp gevonden die vanaf zo’n 25 meter verwoestend uithaalde: 0-2. Daarna volgde een periode waarin Enkhuizen liet zien dat het toch wel tot aanvallende acties in staat was. Vitesse bleef echter gevaarlijker door de ruimte die daardoor ontstond. In de 65e minuut tilde Martijn Kuijs met een fraai afstandsschot van buiten het penaltygebied de stand naar 0-3 en gooide daarmee het duel in het slot.

Toch verscheen tien minuten later een middenvelder van Enkhuizen heel verrassend alleen voor doel na een door hemzelf opgezette aanval. Zijn kopbal miste echter de juiste richting en werd daardoor een prooi voor de uitgelopen Tom Laan. Het slotakkoord was voor aanvoerder Jort Kaandorp, die een fijn aangesneden voorzet van links met veel gevoel in de rechterbenedenhoek wist te koppen: 0-4.

Op de foto:
Joey van Esveld scoorde in de 46e minuut op sublieme wijze de 0-1. Foto: (Joop Hollenberg)