Vitesse verrast ongenaakbare koploper HBC in eigen huis: 0-1

Castricum – Tot dit weekend had dé kampioenskandidaat HBC in eigen huis nog geen punt verspeeld met een doelsaldo van 28 voor en 5 tegen in acht duels. Mede daardoor was het ook de trotse lijstaanvoerder met vier punten voorsprong op de nummer 2 AGB. Op de Puikman werd Vitesse min of meer nog van de mat gespeeld door de vlot combinerende ploeg uit Heemstede. Maar net zoals uit bij Hoofddorp en AGB eerder deze competitie speelde Vitesse met een versterkte verdediging om bij balbezit snel te counteren.

Door PR-commissie Vitesse ‘22

Ook HBC had het daar duidelijk moeilijk mee, evenals met de harde dwars over het veld staande wind. Met snelle uitvallen wist Vitesse zelfs meer grote kansen te creëren dan de trotse thuisploeg. Toen zij ook gaandeweg de 2e helft niet tot scoren wisten te komen, ontstond langzaamaan het besef dat er zelfs meer in zat dan een puntendeling. En dat kwam nog uit ook toen Max Lodewijks Vitesse 5 minuten voor tijd heel beheerst op voorsprong zette. En omdat de verdediging ook bij het slotoffensief weigerde te capituleren betekende dit niet alleen de eerste thuisnederlaag voor HBC maar ook de eerste keer zonder zelf gescoord te hebben!

HBC startte met de harde wind in de rug en waren al heel snel gevaarlijk met een corner van links. De bal vloog hard en laag een paar meter voor het doel langs zonder dat iemand de voet er tegen wist te krijgen. Daarna was het balbezit voornamelijk voor de thuisploeg, maar dat leverde geen kansen op. De eerste mogelijkheid van Vitesse was na een minuut of tien voor Martijn Kuijs, maar hij raakte de bal niet goed. Halverwege de eerste helft werd Joey van Esveld na een vlot lopende aanval over links door Max Lodewijks op rand strafschopgebied vrij gespeeld, maar zijn vizier stond ditmaal wat te hoog. Na 33 minuten spelen leek de gevaarlijke rechterspits gevaarlijk te worden na een verre breedtepass vanaf links maar kon mede dankzij de wind de hoge bal niet goed controleren.

Pas na zo’n uur spelen zag HBC voor het eerst kans om iemand in een goede schietpositie te spelen, maar zijn inzet ging naast. Drie minuten later werd Rik Beentjes met een dieptepass van achteruit vanaf de middenstip de diepte ingestuurd en was met bal sneller dan de laatste verdediger. Met een uitgekiende lob wilde hij de uitgelopen keeper passeren maar mede door de harde wind was de bal iets te hoog en waaide door de wind net over de lat. Daarna werd het veldoverwicht van HBC steeds groter maar de wederom sterk spelende verdedigers gaven nauwelijks kansen weg. Slechts eenmaal kwam er een HBC-er in een vrije schietpositie maar zijn inzet in de 72e minuut ging ruim over.

Na wissels van Rik Beentjes en Joey van Esveld kwam Max Lodewijks weer meer in de spits te spelen. Na een panieksituatie voor het doel van Tom Laan in de 84e minuut volgde weer een snelle uitbraak waarbij Max Lodewijks op zo’n dertig meter voor het doel aangespeeld kon krijgen. Op snelheid kapte hij twee verdedigers uit en tegen zijn niet al te harde maar wel héél zuivere schot van buiten het strafschopgebied in de linkerbenedenhoek had zelfs de lange HBC-keeper geen verweer. Daarna was het nog wel billenknijpen voor de Castricumse aanhang, maar gescoord werd er niet meer, alhoewel in de 94e minuut nog wel een bal van de lijn gehaald moest worden.

Max Lodewijks zette in de 84e minuut het scorebord op 0-1. Dit zou ook de eindstand worden. (Foto: aangeleverd)