Vitesse op de Puikman flink afgetroefd door HBC: 0-2

Castricum – Op papier leek het een aardig duel te worden tussen twee ongeslagen nieuwkomers in de eerste klasse. Beide teams waren vorig seizoen kampioen geworden en beleefden een prima start in die hogere klasse. Maar voor het thuispubliek werd al snel duidelijk dat HBC meer dan een maatje te groot was voor Vitesse. In alle opzichten was de ploeg uit Heemstede duidelijk de baas en Vitesse mocht zich nog in de handen knijpen dat de nederlaag niet groter uitviel. De reden daarvan was ook het enige zwakke punt van de mogelijke kampioenskandidaat: het missen van heel wat 100%-kansen.

Door Vitesse ‘22

Nadat Vitesse in de eerste vijf minuten enkele keren voor het doel van HBC was verschenen voerde de ploeg van trainer Jasper Ketting de druk op de thuisploeg flink op. Makkelijk combinerend en vrijwel alle duels winnend waren er al snel gevaarlijke momenten voor het doel van Sven Geerlings te zien. In de 16e minuut was het bijna raak toen een bepaald niet hard ingeschoten bal met een stuit tegen de paal belandde. Maar in de 25e minuut kwam HBC dan toch op de in die fase al verdiende voorsprong. Uit een voorzet vanaf links kwam de bal voor de voeten van de mee opgekomen verdediger Jesse Assendelft, die hard en hoog binnenschoot: 0-1.

Vitesse leek zich te berusten in die hegemonie van de tegenstander, want in aanvallend opzicht wist men in tegenstelling tot eerdere duels nauwelijks iets aanvallend te creëren. Ook na rust veranderde het spelbeeld nauwelijks: HBC bleef volop op de aanval spelen en voor Vitesse resteerde er weinig anders dan tegenhouden. Ook dat lukte niet want binnen tien minuten wist spits Arno Dijkstra met een achterwaartse kopbal de voorsprong te vergroten: 0-2. Een forse afstraffing leek in de maak en HBC wist daarvoor ook voldoende mogelijkheden te creëren. Maar zoals gezegd stond het vizier van de bezoekers deze middag allesbehalve op scherp zodat de 0-2 op het scorebord ook de eindstand werd. (Foto: aangeleverd)