Vitesse neemt in tien minuten afstand van Hillegom: 3-0

Castricum – Op de ranglijst stonden beide ploegen op gelijke hoogte met ieder 24 punten uit 15 duels. Het uitduel in de bollenstreek eindigde ook al gelijk: 3-3. Maar statistisch gezien zou Vitesse thuis de punten moeten pakken. Want Hillegom presteerde deze competitie uit een stuk minder dan op eigen terrein. Van de acht uitduels werden er drie gewonnen en daarin wisten ze tien keer te scoren. De andere vijf uitwedstrijden gingen alle verloren, waarin ze slechts twee van de twaalf uitgoals maakten. Bij Vitesse daarentegen zijn die verhoudingen meer fiftyfifty. Dit keer kwamen die statistieken redelijk uit: Vitesse pakte inderdaad de drie punten, alhoewel het ging allemaal toch wat moeizamer ging dan de 3-0-uitslag doet vermoeden.

Door PR-commissie Vitesse ‘22

Vooral voor rust was het duel heel rommelig van beide kanten met over en weer ook veel balverlies. Vitesse trad aan zonder de geschorste Ron Scheffer terwijl de net van griep herstelde Joey van Esveld onopvallend in de spits speelde en dus op het middenveld node gemist werd. Niet zo verwonderlijk dat de thuisploeg net als Hillegom veelvuldig de lange bal naar voren hanteerde. De beide verdedigingen kwamen echter niet of nauwelijks in de problemen, zodat de 0-0-ruststand niet meer dan logisch was.

De eerste tien minuten na rust was hetzelfde spelbeeld te zien. Maar toen begon de sterke periode van Vitesse. Eerst wist Milo Cremers een verre ingooi vanaf links door te koppen naar de vrij voor doel staande Luuk ten Broek, die de bal voor het intikken had: 1-0. Niet veel later werd Rik Beentjes vrij voor de keeper gezet maar die manoeuvreerde zichzelf met een passeerbeweging naar links in een onmogelijke hoek.

Partij in het slot

Dat was slechts uitstel, want in de 59e minuut won Max Lodewijks een duel met een van de centrale verdedigers en kwam op links meteen vrij voor doel. Hij bedacht zich geen moment en knalde de bal direct hard en hoog in de touwen: 2-0. En zes minuten later was het de in de rust ingevallen Robbie Baltus die na een aanval over links van dichtbij de 3-0 binnenschoot. Daarmee werd de partij eigenlijk ook meteen in het slot gegooid. Want Vitesse vond het kennelijk welletjes en Hillegom kon ook daarna nauwelijks gevaarlijk worden.

Er viel dus in de resterende tijd net zoals in de hele eerste helft niet zoveel meer te genieten voor de toeschouwers. Het laatste vermeldenswaardige wapenfeit was nog een hard afstandsschot van de bezoekers vlak voor tijd, maar keeper Tom Laan stond geen tegentreffer toe. Alles bij elkaar dus een nuttige overwinning voor Vitesse, mede gezien het zware programma in de komende weken tegen de huidige top-5. Te beginnen volgende week uit naar koploper HBC in Heemstede.

Ondanks een weekje wintersport en dus geen training stond Milo Cremers vanmiddag toch in de basis. (Foto: aangeleverd)