Vitesse lijdt eerste nederlaag bij uitduels in en bij Assendelft: 1-0

Castricum – In Assendelft moest er welhaast een record sneuvelen, want de thuisploeg wist dit seizoen thuis nog niet te winnen en Vitesse zelf was nog steeds ongeslagen in uitduels. En dat gebeurde dus ook: de ploeg van oud-Vitesse-trainer Patrick van de Fits pakte in eigen huis de drie punten omdat Vitesse de eerste helft veel te gemakzuchtig opereerde en na rust ondanks drie 100%-schietkansen het net niet wist te vinden. En ook scheidsrechter Ari, die overigens bepaald niet slecht floot, hielp nog flink door in de 58e minuut een (lichte) overtreding van Ron Scheffer met rood te bestraffen.

Door PR-commissie Vitesse ‘22

Zoals gezegd liet Vitesse zich de eerste helft afbluffen door de thuisploeg die vanaf het beginsignaal gas gaf en duidelijk voor de eerste thuisoverwinning wilde strijden. Veel duels werden door Assendelft gewonnen dat zodoende mede daardoor een flink veldoverwicht creëerde. Niet verwonderlijk dan ook dat de eerste kans in de 14e minuut voor de thuisploeg was. Bij de spaarzame uitvallen van Vitesse was Max Lodewijks na een prima voorzet van Rick Beentjes na een klein half uur toch dicht bij de openingstreffer maar zijn kopbal miste de juiste richting.

Niet veel later was het aan de andere kant wel raak. Na een voorzet van rechts werd Sam Veldt licht aangetikt, hetgeen niet bestraft werd. Maar juist daardoor kwam Jimmy Glas wél in vrije positie voor doel en op zijn harde inzet was keeper Tom Laan kansloos: 1-0. Vlak voor rust leek Martijn Kuijs nog alleen op de keeper af te gaan maar werd op de rand van het strafschopgebied van achteren licht aangetikt, maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in.

Tweede helft

Na rust startte Vitesse met een extra aanvaller door Luc ten Broek in te brengen voor middenvelder Rick Poel. Al na één minuut leek Rik Beentjes de gelijkmaker te gaan binnen schieten toen hij vlakbij de tweede paal onverwacht in schietpositie kwam. Maar de keeper wierp zich voor hem en wist dat ten koste van een blessure te voorkomen. Na een klein kwartier spelen probeerde Ron Scheffer in de middencirkel de bal met een sliding te veroveren op een tegenstander die hij daarbij nauwelijks raakte. Kennelijk was de op (te?) korte afstand staande scheidsrechter zo geschrokken van de gil van die stervende zwaan dat hij meteen rood trok. Was Sam Veldt bij de openingsgoal ook maar met zo’n schreeuw ter aarde gestort!

Vitesse werd zo ook gedwongen tot wat omzettingen en geen vijf minuten later was een redding van Tom Laan nodig om bij een uitval een grotere achterstand te voorkomen. Ondanks een mannetje minder bleef Vitesse de betere partij na rust en moest Assendelft met man en macht de 1-0 voorsprong verdedigen. Niet veel later miste Max Lodewijks een prima trekbal van Rik Beentjes maar dat bracht de achter hem staande Joey van Esveld alsnog in een riante schietpositie midden voor doel. Die haalde keihard uit maar vond de keeper op zijn weg. De volgende grote kans was voor Max Lodewijks zelf, maar zijn knal in de 77e minuut ging rakelings naast. Ook de ingevallen Bas Kiebert en Luc ten Broek waren nog dicht bij de gelijkmaker, echter deze middag was het geluk wel een keer aan de zijde van Assendelft!

Ondanks diverse kansen lukte het Vitesse niet om de gelijkmaker te kunnen noteren. (Foto: Vitesse ‘22)