Vitesse levert in slotfase bijna punten in bij uitwedstrijd De Meer: 1-2

Castricum – In het afgelopen weekeinde stonden de beide kampioenen van de tweede klasse van vorig seizoen tegenover elkaar in de Amsterdamse Watersgraafmeer. Door het vertrek van diverse vaste waarden hebben de Amsterdammers dit seizoen flink aan kracht moeten inleveren. Mede daardoor bivakkeert de ploeg in de onderste regionen met slechts vier punten uit tien duels. Op papier dus ditmaal géén sterke tegenstander voor Vitesse. Dat werd in het duel al snel duidelijk.

Door Vitesse ‘22

Vitesse heerste op alle fronten en leek in de 85e minuut het duel beslist te hebben door een tweede goal te scoren. Maar vanuit het niets viel twee minuten later al de aansluitingstreffer van de tot dat moment onmachtige thuisploeg. De organisatie achterin bij Vitesse was daarna niet meer op orde waarna De Meer nog volop voor de gelijkmaker ging. Dat zou echter veel te veel van het goede zijn geweest! Door deze zege en met nog twee thuisduels tot de winterstop voor de boeg blijft de ongeslagen status van Vitesse in uitduels gehandhaafd.

Vitesse zocht vanaf de aftrap meteen volop de aanval en dat leverde al direct wat mogelijkheden op. Zo ging een hard schot van Joey van Esveld rakelings naast de verkeerde kant van de kruising. Ook daarna was het wachten op de openingstreffer, maar de opbouw was zodanig gehaast dat het wel veel corners opleverde maar nauwelijks echt uitgespeelde kansen. Alleen Milo Cremers leek na zo’n half uur spelen in scoringspositie te komen toen hij diep in het strafschopgebied de bal in de voeten kreeg aangespeeld. Maar omdat hij die bal niet goed raakte ging zijn inzet naast.

Tweede helft

In de 47e minuut leek Vitesse eindelijk op voorsprong te komen toen Max Lodewijks uit een snelle aanval scoorde, maar die treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Een minuut of tien later was het alsnog raak en weer was het Max Lodewijks die in vrije positie de bal beheerst binnenschoot: 0-1. Niet veel later brak Jesse Arendse weer eens op links door en zag dat zijn trekbal vanaf de doellijn pardoes door een van de verdedigers in blinde paniek tegen zijn eigen doelpaal werd geknald. In 67e minuut kreeg Vitesse een vrije trap op een meter of vier, vijf buiten het penaltygebied. Weer ging de trap van specialist Max Lodewijks richting de linkerbovenhoek, maar via de binnenkant van de paal en de schouder van de keeper caramboleerde de bal het veld weer in.

Het laatste kwartier speelde De Meer alles of niets en stuurde de grote centrale verdediger naar het front. Dat leidde er toe dat de voor Rik Beentjes ingevallen Mustapha Agnuaou vanaf rechts vrij op de keeper kon afgaan maar die wist zijn inzet te keren. In de 85e minuut was het eindelijk wel raak. Met een snelle rush was Joey van Esveld de hele verdediging te snel af en bood met een simpel balletje opzij de meegekomen Max Lodewijks een niet te missen kans: 0-2.

De buit leek binnen maar het liep tegen alle verwachting in héél anders. Want enkele minuten daarna bleef de hele verdediging bij een aanval over rechts wegens vermeend buitenspel staan zodat de bal heel eenvoudig kon worden binnengeschoten. Een vlagsignaal bleef echter uit en dus werd die treffer goedgekeurd: 1-2. Daarna waren er nog mogelijkheden voor beide doelen, maar zoals gezegd moest de verdediging van Vitesse nog alle zeilen bijzetten om een gelijkspel te voorkomen. (Foto: aangeleverd)