Vitesse in slotfase toch nog naast VIOS: 1-1

Castricum – In Warmenhuizen telde voor VIOS eigenlijk alleen een overwinning op koploper Vitesse. Voor de titel moest de ploeg namelijk door een veel slechter doelsaldo minimaal één punt meer vergaren dan zowel Vitesse als HSV. Lang zag het er naar uit dat die broodnodige winst ook behaald zou worden, nadat VIOS in de 66e minuut op 1-0 was gekomen. Maar bij het begin van de blessuretijd moest VIOS de eerste tegengoal op eigen terrein in 2022 incasseren. Een héél belangrijke goal voor beide teams, want VIOS zag de titelkans zo goed als in rook opgaan terwijl Vitesse die titel nu écht in eigen hand kreeg.

Door Vitesse’22

Een beladen duel op het scherpst van de snede, waarbij de grensrechter van de thuisploeg de grenzen van de sportiviteit tot twee keer toe ruim wist te overschrijden. Onvoorstelbaar dat na vijf minuten spelen zijn vlagsignaal voor buitenspel van Rik Beentjes werd overgenomen na een prachte breedtepass over zo’n 35 meter. Bij het versturen van die pass stond hij minimaal één meter achter zijn directe tegenstander, maar werd toch in kansrijke positie teruggefloten. Het fysiek sterkere VIOS had de eerste helft wel een licht veldoverwicht en de opbouw van achteruit was beter verzorgd, maar dat leidde niet of nauwelijks tot kansen. Verdedigend stond Vitesse als een huis, al gold hetzelfde ook voor VIOS. Toch was Vitesse voorin wat gevaarlijker, met onder meer een prima schietkans voor Martijn Kuijs in de 30e minuut. Hij raakte de bal echter niet optimaal en zag zijn inzet voor het doel langs gaan. De 0-0-ruststand was dus een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld.

Tweede helft

Ook het eerste kwartier van de tweede helft was hetzelfde spelbeeld te zien. In de 60e minuut moest keeper Tom Laan geblesseerd het veld verlaten. Hij werd vervangen door de pas 18-jarige Sven Geerlings. Laatstgenoemde kende evenwel een ongelukkige start. De bal belandde bij het uitverdedigen na een corner precies bij de vrijstaande Sam Bruin, die met een lepe kopbal over alles en iedereen heen VIOS op voorsprong zette; 1-0. Nog in dezelfde minuut was het bijna alweer gelijk toen de ingevallen Joey van Esveld de op links vrijstaande Martijn Kuijs aanspeelde. Kuijs nam de bal ditmaal wel vol op de pantoffel, maar gaf net niet de goede richting mee. Vitesse moest dus verder op zoek naar de gelijkmaker. Een vrije trap wegens duwen midden voor het doel en net buiten het strafschopgebied bracht echter uitkomst. Driemaal is scheepsrecht, want het was Martijn Kuijs die de bal daaruit keihard in de kruising knalde; 1-1.

Opluchting

Uiteraard een enorme domper voor de thuisploeg, die het toch nog wel probeerde in de resterende blessuretijd. Verder dan een terecht afgekeurd doelpunt wegens aanvallen van keeper Sven Geerlings kwamen ze echter niet. De opluchting na het laatste fluitsignaal was dan ook groot bij Vitesse én hun grote supportersschare. Bij winst komende zondag thuis tegen Den Helder en de week erna uit bij Spirit is Vitesse verzekerd van het kampioenschap. Dat zou natuurlijk een prachtige afsluiting worden van het 100-jarig bestaan van Vitesse. Maar zover het nog lang niet.

Martijn Kuijs schiet uit een vrije trap de 1-1 onberispelijk binnen. (Foto: aangeleverd)