Vitesse in blessuretijd onnodig onderuit bij IVV: 1-0

Castricum – Lange tijd zag het er naar uit dat het wat rommelige duel in Landsmeer tussen de twee promovendi van dit seizoen zou eindigen in een doelpuntloos gelijkspel. Waar Vitesse juist in de slotfase de meeste ruimte voorin wist te creëren om alsnog een winnende goal te kunnen maken, daar viel na balverlies gevolgd door een snelle counter over links een onverwacht doelpunt aan de andere kant. Dat leidde in de blessuretijd tot grote vreugde bij IVV, dat de drie punten hard nodig had om dit seizoen nog een rol van betekenis te kunnen spelen. Vitesse zelf blijft meedoen om die prijzen, want ook concurrent AFC ’34 verloor uit bij koploper HBC. Beide ploegen blijven daardoor op de derde plaats staan, maar zagen ook Hoofddorp op 39 punten komen. Volop spanning dus voor de slotfase in de 1e klasse!

Door PR-commissie Vitesse ‘22

Beide ploegen startten fanatiek, maar gunden elkaar heel weinig speelruimte. Mede daardoor zakte het tempo al snel bij alle aanvallende acties, zodat de beide verdedigingen ook niet of nauwelijks in de problemen kwamen. Het gevaar van Vitesse moest in het eerste half uur met name komen uit enkele gevaarlijke corners.

De eerste grote kans was voor de thuisploeg toen een aanvaller van IVV in de 23e minuut plotseling midden voor doel en op rand strafschopgebied vrij kon inschieten, maar zijn schot ging hoog over. Een minuut of tien later was het de beurt aan Vitesse. Een voorzet vanaf rechts werd door Martijn Kuijs vanaf een meter of twintig ineens vol op de pantoffel genomen, waarna de bal op de lat uiteen spatte. De laatste kans in de eerste helft was weer voor IVV, toen de ver opgerukte centrale verdediger Danny Goedkoop opstoomde en op links vrij voor keeper Tom Laan werd gezet, maar die faalde hopeloos.

Tweede helft

Meteen na rust zette Vitesse aan voor een offensief dat in de 50e minuut al bijna succesvol was. Een scherpe voorzet vanaf links voor het doel langs kon net niet door Rik Beentjes aangetikt worden, want dat zou voldoende geweest zijn om te scoren. Daarna volgde een lange periode waarin IVV weliswaar wat meer balbezit had, maar er niet in slaagde om het de verdediging van Vitesse lastig te maken. Omgekeerd gold hetzelfde, zodat er steeds minder te beleven viel op de slechte grasmat in Landsmeer.

Gezien diverse krampgevallen leek Vitesse naarmate het duel voortkabbelde conditioneel toch wat sterker dan de thuisploeg. Daardoor ontstond er in het laatste kwartier ook meer ruimte voor aanvallende impulsen. Maar omdat de combinaties voorin door onnauwkeurigheid maar niet wilden lukken, kwam het niet tot uitgespeelde kansen.

In de blessuretijd ging het bij zo’n aanvalsopzet mis, toen na simpel balverlies IVV over links uitbrak, waarna de bal snel voor de voeten van spits Dylan van Os terecht kwam. Met een geplaatst schot in de verre bovenhoek zorgde hij er alsnog voor dat de drie punten in Landsmeer bleven, waar een gelijkspel een betere afspiegeling zou zijn geweest van de krachtsverhoudingen in het veld.

Op de foto:
Het zat Vitesse ’22 in de slotfase van de wedstrijd niet mee. (Foto: aangeleverd)