Vitesse houdt kans op periodetitel na zege op SDZ: 2-1

Misschien was het wel omdat de belangen voor beide ploegen groot waren, want het spel was zodanig dat er niet echt veel te genieten viel voor het aanwezige publiek. SDZ, met de bij Vitesse bekende Thijs Sluijter als hoofdtrainer, hoopte op minimaal een puntje om nog aan rechtstreekse degradatie te kunnen ontkomen. En Vitesse moest winnen om in de race te blijven voor deelname aan de nacompetitie voor promotie naar de 4e divisie. Waar SDZ ondanks een mannetje minder een kwartier lang uitzicht had op dat ene puntje, was het Vitesse dat uiteindelijk in de slotfase voor de tweede keer op voorsprong kwam en die daarna ook niet meer weggaf.

Door PR-commissie Vitesse ‘22

Bij Vitesse was Jasper Rutgers weer terug van een blessure, waardoor Ron Scheffer kon doorschuiven naar het middenveld. Van het verwachte krachtsverschil gezien de posities op de ranglijst was in de 1e helft niet veel te zien. Beide ploegen kwamen ook nauwelijks aan goede combinaties door zowel onzorgvuldigheid als veel balverlies.

De eerste echte kans was in de 25e minuut zelfs voor SDZ toen een van de aanvallers een verdediger uitkapte en de bal in de verre linkerbenedenhoek leek binnen te gaan schieten. Via de binnenkant van de paal caramboleerde die bal echter precies in de handen van keeper Tom Laan. Niet veel later was het zelfs bijna 0-2 toen een SDZ-er bijna profiteerde van een misverstand tussen Milo Cremers en de uitgelopen Tom Laan. De eerste en enige kans voor de thuisploeg viel na een half uur spelen toen een prima voorzet van Rik Beentjes nét gemist werd door de vrij voor doel staande Max Lodewijks.

Tweede helft

Na rust drong Vitesse wel wat meer aan, maar het duurde een kwartier voordat er wat meer opwinding te beleven viel. Eerst leek de ingevallen Luuk ten Broek te gaan scoren in de 59e minuut toen de keeper van SDZ onder een voorzet van rechts door ging, maar meer dan een corner leverde dat niet op. Niet veel later werd de door het midden met de bal oprukkende Joris Veldt finaal onderuit geschoffeld. De veroorzaker kon meteen met rood vertrekken en Veldt moest zwaar geblesseerd het veld verlaten.

De daaruit voortvloeiende vrije trap op zo’n 25 meter midden voor doel werd door Max Lodewijks kiezelhard in de bovenhoek geknald: 1-0. Ook daarna bleef de ploeg van Thijs Sluijter strijden voor het gewenst puntje. Omdat zijn mannen ook feller waren werden vele duels in hun voordeel beslist. Maar echt gevaarlijk worden lukte niet. Daar hadden ze een knullige actie van keeper Tom Laan voor nodig.

Op gelijke hoogte

Hij probeerde in de 70e minuut na een terugspeelbal een op hem doorgelopen aanvaller simpel uit te spelen, echter verspeelde hij de bal en raakte de tegenstander, die uiteraard graag naar de grond ging. Naast een gele kaart dus ook een penalty voor de bezoekers. Die werd onberispelijk binnengeschoten, waardoor SDZ alsnog op 1-1 kwam. Vitesse moest dus écht op zoek naar een winnende treffer en dus werd Milo Cremers naar de punt van de aanval gedirigeerd.

In de 84e minuut was hij ook bijna succesvol, maar een voorzet op hem was net iets hoog om voldoende kracht en richting te kunnen meegeven. Nog geen paar minuten later kopte hij uit een voorzet van links de bal terug voor de voeten van Max Lodewijks, die meteen vol uithaalde. Eén van de verdedigers kreeg die bal echter tegen de arm, met een penalty voor de thuisploeg tot gevolg. Joey van Esveld wist deze via de handen van de keeper hard in de bovenhoek te schieten: 2-1.

Nacompetitie

Tweede pinksterdag gaat Vitesse op bezoek bij AFC ’34; beide ploegen zijn samen met Hoofddorp in een spannende strijd verwikkeld voor een plek in de nacompetitie. Ongetwijfeld een zwaar slotduel voor Vitesse, dat gewonnen moet worden om zeker te zijn van die nacompetitie. Een gelijkspel kan echter óók voldoende zijn, mits Hoofddorp uit verliest bij kampioen HBC!

Actiemoment van de naar ADO ’20 vertrekkende Joey van Esveld in zijn laatste thuiswedstrijd voor Vitesse ’22. (Foto: Vitesse ‘22)