Vitesse grijpt op doelsaldo naast nacompetitie na 0-0 tegen AFC ’34

Castricum – In Alkmaar werd het een zinderend slot van de laatste competitiedag. Naast thuisploeg AFC ’34 en Vitesse was Hoofddorp óók kanshebber om de periode van kampioen HBC over te nemen. Maar Hoofddorp speelde in Heemstede tegen de ongenaakbare kampioen HBC. Vlak voor tijd leek de 0-0-stand in Alkmaar en de 2-1 voorsprong van HBC voldoende voor een prijs voor beide ploegen en was het recht op deelname voor aan de nacompetitie héél dichtbij.

Door PR-commissie Vitesse ‘22

Maar toen sijpelde het nieuws door dat Hoofddorp toch nog op 2-2 was gekomen. Omdat het duel in Heemstede langer duurde moesten zowel AFC als Vitesse nog zo’n minuut of tien op het veld wachten op het eindsignaal in Heemstede. Daar werd die 2-2 ook de eindstand waarna AFC ’34 de derde periode kon vieren en Vitesse ontgoocheld het veld verliet omdat Hoofddorp door een beter doelsaldo de 3e plaats behield en dus de periode van HBC toegewezen kreeg.

Waar Vitesse op De Puikman nog min of meer kansloos was tegen AFC ’34 was de partij in Alkmaar veel meer in evenwicht. En gezien de grote belangen die er voor beide teams op het spel tonden én door het mooie weer werd het een ouderwetse titelstrijd met zowel veel spanning als veel toeschouwers. Beide ploegen opende nogal voorzichtig met het accent duidelijk op de verdediging. Pas halverwege de 1e helft was een fraaie redding nodig van Tom Laan toen een hard schot van AFC richting kruising leek te gaan. Een minuut of vijf later liet Joey van Esveld zich weer eens gelden door behendig een paar mensen te passeren en van afstand knalhard op doel te schieten. De vuisten van de keeper en de bovenkant van de lat voorkwamen evenwel een voorsprong voor Vitesse.

Een paar minuten later een soortgelijke actie aan de andere kant en opnieuw was een safe van de prima keepende Tom Laan vereist om AFC van een voorsprong af te houden. Mede door enkele even balvaardige als snelle aanvallers in de ploeg van oud-Vitessetrainer Job Dragtsma moest de verdediging van Vitesse wel alle zeilen bijzetten om gevaarlijke uitvallen AFC te neutraliseren. Eénmaal leken ze te laat, maar toen bracht de ver uitgelopen Tom Laan net op tijd redding door de bal voor de rappe linkerspits weg te rammen.

Tweede helft

Het eerste kwartier na rust golfde het spel wat op een neer en ging de aandacht vooral uit naar het duel in Heemstede omdat HBC inmiddels na een 0-1-achterstand op een 2-1-voorsprong was gekomen. Dat betekende dat bij die stand zowel Vitesse als AFC zouden gaan meedoen aan de nacompetitie voor een plaats in de 4e divisie. Het wachten was eigenlijk op een grotere voorsprong van kampioen HBC. Die kwam er echter niet en dus bleef het spannend.

De eerste grote kans na rust was voor Vitesse toen Rik Beentjes door het midden in de diepte werd aangespeeld en alleen op de keeper ging. Die passeerde hij nog wel, maar hij werd te ver naar links gedreven om te kunnen scoren. En zijn trekbal op de aanstormende spits Mats Lodewijks werd een prooi voor een verdediger. Alhoewel AFC ook nog wel enkele malen gevaarlijk werd leek in het veld ook wel het besef te ontstaan dat de 0-0 stand voor beide ploegen niet verkeerd zou zijn. Maar van een salonremise was zeker geen sprake, te meer omdat in Heemstede nog steeds de 2-1 op het scorebord bleef staan.

Slotfase

In de slotminuten ontsnapte Vitesse zelfs nog aan een nederlaag toen na een aanval over links een AFC-er ver wist door te dringen in het strafschopgebied van Vitesse en de bal uiteindelijk voor de voeten viel van een op 10 meter van het doel vrijstaande medespeler. Tot afgrijzen van het Alkmaarse publiek en tot opluchting van alle Castricummers knalde hij de bal hoog over.

Maar zoals gezegd was Hoofddorp vlak daarvoor al op 2-2 gekomen en moest het moe gestreden Vitesse lijdzaam ervaren hoe een prachtig seizoen in de 1e klasse alsnog eindigde in een deceptie. Want dat was wel het gevoel dat even overheerste omdat ze er zo dichtbij waren. Maar waar handhaving aanvankelijk de doelstelling was heeft Vitesse laten zien dat ze zelfs nog tot het einde mee konden draaien in de top van de 1e klasse. Een onverwachte als uitzonderlijke teamprestatie derhalve!