Vitesse geeft in blessuretijd ook punten weg bij Fortuna W: 2-1

Castricum – Op vrijwel identieke wijze als vorige week bij IVV in Landsmeer verspeelde Vitesse nu in Wormerveer op onfortuinlijke wijze opnieuw punten. Dit keer zelfs drie punten, want nadat de thuisploeg in de 85e minuut op 1-1 was gekomen, wisten ze ver in de blessuretijd zelfs nog de winnende treffer binnen te schieten. In een open wedstrijd met kansen aan beide kanten zou een gelijkspel meer recht gedaan hebben aan de krachtsverhoudingen in het veld. Maar ja, soms zit het mee en soms zit het tegen. En dit keer ging Fortuna, dat de punten héél goed kon gebruiken, als heel gelukkige winnaar van het veld.

Door PR-commissie Vitesse ‘22

In de eerste helft kwam Vitesse vooral over de rechtervleugel diverse malen gevaarlijk door. Al na 5 minuten leidde een van die combinaties bijna tot de openingstreffer. Een minuut later een soortgelijke actie voor het doel van Michel van Kampen die de geblesseerde Tom Laan verving. Na een aanval over links wist Max Lodewijks zich na 11 minuten vrij voor doel te draaien, maar zijn schot ging net voorlangs. Zoals gezegd liet Fortuna zich ook niet onbetuigd en kon Michel van Kampen met een prima redding een achterstand voorkomen.

Maar in de 35e minuut was het toch Vitesse dat de leiding nam. Dit keer brak Martijn Kuijs op rechts door en hij bediende de bij de tweede paal instormende Joey van Esveld precies op maat: 0-1. Daarna verzuimde Vitesse de voorsprong te vergroten, want de verdediging van Fortuna gaf daartoe voldoende ruimte voor weg. Vlak voor rust zagen we nog een mooie solo van Rik Beentjes die op snelheid dwars door de verdediging heen soleerde, maar ook dat leverde geen tweede doelpunt op.

Tweede helft

In de rust werd de jonge Robbie Baltus vervangen door Luuk ten Broek, waardoor Joey van Esveld meer vanuit het middenveld ging spelen. Ook Fortuna bracht al snel diverse wissels in om de stootkracht voorin te vergroten. De eerste 15 minuten golfde het spel op en neer, zonder dat er grote kansen vielen te noteren, maar wel de nodige corners. Uit één daarvan leek Milo Cremers in de 60e hard de 2-0 binnen te koppen, maar hij trof op de doellijn het achterhoofd van een verdediger.

Naarmate de tijd vorderde werden de aanvallende acties van Vitesse geleidelijk aan wat minder, terwijl Fortuna meer en meer de aanval zocht op zoek naar de toch wel verdiende gelijkmaker. Die leek in de 77e minuut te gaan vallen, maar de net ingevallen Joris Veldt wist een geplaatste schuiver vanaf rechts net nog te blokken. Vier minuten later was Joey van Esveld toch nog dichtbij de 0-2, maar zijn pegel vanaf zo’n 20 meter kon ternauwernood door keeper Sem Grapendaal tot corner worden verwerkt.

Niet veel later kreeg Joey van Esveld bij een van zijn acties een zodanige beuk tegen zijn hoofd dat hij helaas kort daarna enigszins groggy vervangen moest worden. In de 85e minuut kon dan toch de verdiende gelijkmaker worden binnengeschoten en leek een puntendeling een logisch gevolg. Maar waar Vitesse vergat te consolideren bleef Fortuna op zoek gaan naar de volle winst. Nadat in de 90e minuut nog een kans daarop werd gemist was het in de 96e minuut alsnog raak toen de bal voor de voeten viel van Joël Riedewald: 2-1.

Op de foto::
Joey van Esveld schiet de bal binnen na een doorbraak van Martijn Kuijs (buiten beeld): 0-1. (Foto: aangeleverd)