Vitesse doet wat het moet doen: 1-3 winst bij SDZ

Castricum – Voor het laatste duel van de eerste competitiehelft moest Vitesse aantreden tegen het laag geklasseerde SDZ, waar Thijs Sluijter aan zijn vierde seizoen bezig is als trainer. Voor zijn komst werd de ploeg uit Amsterdam-West in 2019 nog kampioen en deed het onder zijn leiding aanvankelijk goed in de 1e klasse. Maar wellicht mede door corona is het daarna kwalitatief alleen maar minder geworden met zijn ploeg. Enthousiasme genoeg, maar dit seizoen zonder echte toppers. Vitesse was het aan zijn stand verplicht de punten mee naar huis te nemen en al was het spel allesbehalve overtuigend, gewonnen werd er wel.

Door  PR-commissie Vitesse ‘22

Vooral de eerste helft speelde Vitesse veel te gemakzuchtig en had het daardoor lastig met de thuisploeg. Volgens Thijs Sluijter moest zijn ploeg winnen om nog enigszins kans te maken op handhaving in de 1e klasse. Zijn mannen hadden dat goed in de oren geknoopt, streden voor elke meter en wonnen daarom op inzet ook veel duels. Maar voor aanvallend ontbrak echter het vernuft om echt gevaarlijk te worden. Toch nam SDZ in de 18e minuut de leiding toen keeper Tom Laan verrast werd door een afstandsschot van Zakaria Hdoudou: 1-0.

Vijf minuten later probeerde Ron Scheffer het ook van afstand en zijn schot werd net binnen het strafschopgebied met de arm van richting veranderd. De toegekende penalty werd door Max Lodewijks hard genoeg genomen om via de hand van de keeper hoog in de touwen te vliegen: 1-1. Na zo’n half uur spelen werd Martijn Kuijs door Max Lodewijks in de diepte vrijgespeeld maar dit keer was de keeper wel de sterkste. Een minuut later ging een inzet van Max Lodewijks met naast. In het grijze en troosteloze decor met nauwelijks Amsterdamse supporters werd de 1-1 ook de ruststand.

Tweede helft

Na rust namen Joey van Esveld en Rick Poel de plaats in van Tim de Koning en Robin Stam. Vooralsnog bracht dat weinig verandering in het rommelige spelbeeld. Na een minuut of tien nam Vitesse toch de leiding. Na een uitbraak over rechts bereikte Rik Beentjes vanaf de achterlijn met een geplaatste bal Martijn Kuijs en zijn inzet belandde door diverse benen in het net: 1-2. Een paar minuten later had de beslissing al kunnen en ook moeten vallen toen Vitesse na een snelle counter met drie man tegen één verdediger kwamen te staan maar laatstgenoemde kon de voorzet van Jesse Arendse nog net met zijn tenen tot corner verwerken.

Daarna waren ook Max Lodewijks en Milo Cremers nog dicht bij een bevrijdende 3e treffer waardoor SDZ uitzicht bleef houden op een puntje. Het alles of niets offensief van SDZ had echter aanvallend nauwelijks effect terwijl de boel achterin aardig open lag. Nadat een eerdere uitbraak van Joey van Esveld niets opleverde, besliste hij niet veel later toch het duel. Na eerst wat verdedigers gedold te hebben probeerde hij de bal vanaf de achterlijn een lage voorzet te geven maar via de schoen van een verdediger werd de richting van de bal zodanig veranderd dat die net achter de vóór zijn lijn staande keeper het net in rolde: 1-3. Door deze winst is Vitesse niet alleen nog steeds ongeslagen in uitwedstrijden, maar heeft het óók zijn plaats in de middenmoot verstevigd! (Foto: aangeleverd)