Vitesse ’22 neemt uiteindelijk een puntje mee uit Schellingwoude: 0-0

Castricum – Het eerste van Vitesse ’22 heeft bij De Dijk in Amsterdam-Noord een doelpuntloos gelijkspel uit het vuur weten te slepen. Op sportpark Schellingwoude zag het publiek een open wedstrijd waarin het eerste half uur Vitesse’22 de beste kansen op een voorsprong had maar doordat er niet op de juiste momenten gescoord werd, mocht je in de rust blij zijn dat je niet achter stond.

Doordat aanvaller Rik Beentjes nog afwezig was, kwam de trainingsstaf van Vitesse ’22 met een verrassende wijziging in de opstelling door de eerder als back opgestelde Marc Blaas op de rechterflank te posteren. Dat bleek geen slechte keuze. Blaas probeerde zorgvuldig te combineren. Hij heeft een goede voorzet en is ook in staat om via de middenlinie een goede een-twee op te zetten. Na 12 minuten resulteerde dat in een goede aanval met spits Miettinen en de op linksbuiten opererende Rick Tolsma. De bal van laatstgenoemde ging hoog over. Jammer.

Beter dan de tegenstander

Even later was er een goed afstandsschot van zo’n 25 meter door Mika Miettinen maar de keeper tikte de bal corner. En weer even later een goede voorzet van Marc Blaas op Mietttinen. Dat had de 0-1 kunnen zijn, maar de bal strandde in een mêlee van Amsterdamse spelers. Vitesse ’22 was in deze fase van de wedstrijd beter dan de tegenstander. ,,Wel beter maar geen doelpunten!’’, riep een supporter. Na de wedstrijd hadden velen het gevoel dat, als in dat goede half uur door de Castricummers was gescoord, Vitesse ’22 de wedstrijd had kunnen winnen.

Na dat goede half uur eiste het hoge tempo kennelijk zijn tol. De verdedigende middenvelder Jaap Menick gleed vlak daarna uit en De Dijk had moeten scoren, maar keeper Davy de Back kon gelukkig nog net de bal raken waardoor de bal tegen de paal terug in het veld ketste. In de 33e minuut dan een vrije trap voor Vitesse op een op het oog gunstige afstand voor Max Lodewijks. Hij schoot de bal echter diagonaal net naast. Na ruim een half uur spelen hadden de Amsterdam-Noordspelers op voorsprong kunnen komen. Een fout achterin bij Vitesse ’22 was bijna funest. De Dijk kreeg een niet te missen kans maar hun voorhoede faalde ook mede door voortreffelijk keeperswerk van opnieuw Davy de Back.

Tweede helft

Na de thee vervolgden twee aan elkaar gewaagde ploegen de wedstrijd waarin de routine van Vitesse’22 achterin zowat alles won van een jong De Dijk maar de voorhoede van Vitesse de routine miste om te scoren. Middenvelder Martijn Kuijs legde na een rush richting het De Dijkdoel niet goed genoeg af op linksbuiten Tolsma waar een afstandsschot wellicht meer had kunnen opleveren. In de 65e minuut wisselde trainer Arjan de Zeeuw de moegestreden Marc Blaas voor Luuk ten Broek. Vlak daarna was er een dot van een kans voor Max Lodewijks die tegen de keeper van De Dijk aanschoot na een prachtige dieptepass van Michael Stenvers.

De Dijk maakte achterin weinig fouten maar de voorwaartsen van Vitesse ’22 toonden zich niet fysiek en creatief genoeg om grotere kansen te creëren of duels in hun voordeel te beslissen. Lodewijks kwam nog twee keer in de eindfase van de wedstrijd in een gunstige schietpositie maar kwam niet tot scoren.

‘Er had meer ingezeten’

Hoofdtrainer Arjan de Zeeuw was gezien de spelverhouding tevreden met één punt, maar vond dat er op bepaalde momenten meer in had gezeten. ,,Soms denk ik: waarom gaan spelers niet gretiger door op bijvoorbeeld een doorgekopte bal van de opgestoomde Milo Cremers? De bal gaat dan naast terwijl ik dacht dat die voor Mika en/of Max nog haalbaar was geweest, zo dicht voor hun doel. In zo’n eindfase van de wedstrijd had er meer ingezeten. We moeten in deze fase van de competitie de punten pakken die we kunnen pakken.’’

Vitesse ’22 heeft nu acht punten uit vijf wedstrijden. Volgende speeldag (05-11-2023) volgt de thuiswedstrijd Vitesse ’22 – Hoofddorp sv. De aftrap op sportpark De Puikman is om 14.00 uur.

Opstelling Vitesse ’22: Davy de Back (k), Michael Stenvers, Jasper Rutgers, Milo Cremers, Robin Stam, Jaap Menick, Martijn Kuijs, Max Lodewijks, Mika Miettinen, Rick Tolsma (75’ Bas Kiebert), Marc Blaas (65’ Luuk ten Broek).