Vitesse ’22 laat zich niet gek maken

Castricum – Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Vitesse ’22 ook tegen het inmiddels gedegradeerde SCPB ’22 de drie punten in Castricum weten te houden. Op een zonovergoten sportpark De Puikman werd het 3-0 voor de blauwhemden door doelpunten van Martijn Kuijs (39’) en twee keer Rik Beentjes. Zo nam de ploeg van Arjan de Zeeuw en zijn assistent Wouter Blokdijk revanche op de pijnlijke nederlaag in de uitwedstrijd vorig jaar december.

Het zijn vaak curieuze wedstrijden, de laatste competitiewedstrijden. De nummer vier Vitesse ’22 moest het opnemen tegen het inmiddels gedegradeerde SCPB ’22 uit Badhoevedorp. Voor Vitesse ’22 was het zaak koste wat kost te winnen om een blamage te voorkomen. Nou, dat gebeurde doordat er erg hard voor en met elkaar werd gewerkt. De overwinning kwam niet gemakkelijk tot stand, mede door de verzengende hitte die vaak een rol speelt in de laatste wedstrijden van een seizoen. Vanwege de warmte vonden er drinkpauzes plaats.

Voor Vitesse ’22 was van belang dat er zondag gewonnen werd om zich veilig te spelen in een seizoen waarin maar liefst vijf clubs degraderen. Dat wordt dit jaar door de KNVB nodig geacht om volgend seizoen te kunnen overgaan tot een andere indeling. Geen moment dacht de ploeg van hoofdtrainer Arjan de Zeeuw aan een debacle door te verliezen van deze rode lantaarndrager. Het was allemaal niet fraai, maar de inzet was groot.  Vlak voor de wedstrijd werd duidelijk dat linksbuiten Rick Tolsma niet aan de wedstrijd kon deelnemen doordat hij in de warming up geblesseerd was geraakt. Voor hem in de plaats kwam Marc Blaas op de linkerkant. Hij had het niet gemakkelijk tegen zijn Badhoevedorpse opponent.

De wedstrijd

In de eerste minuut had Vitesse ’22 al een voorsprong kunnen nemen. De uitstekende en in topvorm verkerende rechtsback Michael Stenvers gaf een mooie crosspass op Marc Blaas, die de bal controleerde en goed voorlegde op de spitsen Miettinen en Beentjes, maar zij kregen het projectiel niet achter de SCPB ’22 goalie. Kort daarna nog een mogelijkheid, ook weer via links, maar die voorzet leverde ook niks op. Toch creëerde Vitesse ’22 het eerste kwartier te weinig, maar gelukkig stelde SCPB ’22 daar ook weinig tegenover.

Na bijna een half uur kreeg de hardwerkende Blaas een schietkans, maar die werd technisch onvoldoende uitgevoerd. Zo bleef het lang 0-0. SBCM ’22 loerde vooral via de handige linkerspits Arquinio Hakeem Bel op een kansje via de counter maar ze kwamen niet langs de de sterke Castricumse defensie. Na veel geduld viel dan eindelijk de openingstreffer voor de thuisploeg. Na een counter en goede samenwerking van Mika Miettinen en Martijn Kuijs scoorde laatstgenoemde na een lange rush de 1-0.

Tweede helft

Na de thee had de voor Marc Blaas ingevallen Mees Oosterman al meteen de 2-0 op zijn schoen, maar hij verzuimde te scoren. Twee minuten later dan de 2-0. Rechtsbuiten Rik Beentjes schoot geplaatst de bal diagonaal in de linkerhoek. Een mooie treffer. Beentjes speelde goed op de flank en nadat hij via rechts in een volgende aanval naar binnen dribbelde, scoorde hij in 54e minuut met zijn chocoladebeen de 3-0. Mees Oosterman kreeg opnieuw niet lang daarna de kans de wedstrijd helemaal op slot te gooien, maar hij was niet bij machte de voorsprong naar 4-0 uit te bouwen. Michael Stenders excelleerde deze wedstrijd met mooie breedtepasses maar daar moet wel wat meer mee gedaan worden. Uiteindelijk bleef het bij 3-0.

Met deze overwinning is Vitesse ’22 zo goed als veilig en blijft de ploeg thuis ongeslagen. Deze status kan in leven worden gehouden door niet te verliezen in de laatste (thuis)wedstrijd van het seizoen op zaterdag 25 mei tegen ZOB. Komende speeldag zaterdag 18 mei reist de equipe van Arjan de Zeeuw af naar Oudorp om het daar op te nemen tegen koploper Kolping Boys. Deze wedstrijd begint om 16.00 uur. Dat wil en kan dan kampioen worden in eigen huis. Interessant duel en de vraag is of de ploeg van De Zeeuw met tot nu toe de minst gepasseerde en sterkste achterhoede in deze klasse daar voor een verrassing kan zorgen. Tot dan!

Op de foto:
Wederom geeft de Vitesse ’22-verdediging niets weg en staat het als een huis. (Foto: Vitesse ’22)