Vitesse ’22 laat weer punten liggen: 2-1 in Hoofddorp

Castricum – Het eerste van Vitesse ’22 heeft geen drie punten mee naar Castricum kunnen nemen in de tweede confrontatie met het laag geklasseerde SV Hoofdorp. De nummer 12 op de ranglijst versloeg met 2-1 de nummer 3. Hoofddorpspits Nigel Compter was de grote man bij de plaatselijke club door twee keer te scoren, waarmee hij zijn totaal op drie doelpunten bracht in twee confrontaties met Vitesse ’22.

Op de Puikman had hij al op 17 december vorig jaar de belangrijke gelijkmaker (1-1) ver in blessuretijd gemaakt. Vooral zijn doelpunt in deze wedstrijd in de slotfase (86’) gaf de ploeg van hoofdtrainer Jorg Smeets hoop op klassenbehoud. Vitesse ’22 had vandaag kunnen spelen voor definitief klassenbehoud.  De selectie van Vitesse ’22 droop na afloop teleurgesteld af na de zoveelste onnodige nederlaag in een uitwedstrijd. Vitesse ’22-hoofdtrainer Arjan de Zeeuw begon deze 18e competitiewedstrijd met rechtsbuiten Rik Beentjes op de bank. Back Robin Stam kwam net terug van wintersport en mocht naast Beentjes plaatsnemen op de bank. In de plaats van Beentjes speelde Marc Blaas als verkapte rechtsbuiten.

Wind tegen

Het stormde en regende dat het een lust was op Sportpark ‘De IJvelden’. Vitesse ’22 had de eerste helft de wind strak tegen en dat is altijd moeilijk voetballen. De Castricummers kwamen veelal onder druk te staan en de achterhoede en middenveld van Vitesse ’22 bereikte in de opbouw van achteruit maar moeizaam hun voorhoede. Er werden dan ook door Vitesse ’22 weinig kansen gecreëerd. Na bijna een half uur voetballen dwong Vitesse dan eindelijk een corner af en het enige schot tussen de palen van de blauwen kwam van Sil Jonker (34’). Het schot was wel gericht maar veel te zacht om de Hoofddorp keeper te verschalken.

Hoofddorp was veel beter aan de bal en de opbouw van de Castricummers was verbazingwekkend matig. Vitesse ’22-spits Mika Mietinnen kwam niet in zijn element (scoren) en staat al verschillende weken ‘droog’. Na het beëindigen van de wedstrijd toonde Miettanen zich zichtbaar geïrriteerd. ,,Hard gewerkt maar te weinig gecreëerd.’’ Het zat hem dwars. In de 42e minuut ging het dan mis. Doordat de verdediging ’te hoog stond’ profiteerde de achter hem geposteerde rechtsbuiten gretig na een pass van achteruit van Hoofddorp. De defensie werd in de achtervolgende sprint verslagen en de Hoofddorpse aanvaller kon met een voorzet spits Nigel Compter in stelling brengen. Laatstgenoemde kon gemakkelijk de bal achter de mistastende Vitesse ’22-goalie Davy de Back deponeren: 1-0. De weer van een blessure teruggekeerde Joris Veldt werd even later uit de wedstrijd geschopt. De Hoofddorpse speler kwam vlak voor rust weg met een gele kaart. Voor Joris Veldt was de wedstrijd afgelopen. Voor hem kwam na de thee Robin Stam in de wei.

Tweede helft

Na rust begon Vitesse ’22 beter aan het tweede bedrijf. Er werd sowieso hard gewerkt. Marc Blaas werd gewisseld voor rechtsbuiten Rik Beentjes (61’) en er ontstond het broodnodige gevaar en diepgang in het spel van de Castricummers. Dat resulteerde in de gelijkmaker via een vrije trap van Martijn Kuijs (64’). Door te laat reageren van de Hoofddorpse keeper hobbelde de bal in het doel: 1-1. Vitesse rook toen de overwinning. De Vitesse ’22-supporters kregen eindelijk meer aanvallend voetbal te zien. In de 69e minuut dan de beste Vitesse-aanval, eentje om van te smullen. Alleen de Hoofddorp keeper stond nog in de weg. Vitesse had vervolgens echt de leiding kunnen nemen na een blunder van de Hoofddorpkeeper, maar hij herstelde zich nog tijdig. Ook spits Mika Mittanen scoorde bijna na een goede combinatie.

Maar dan de 87e minuut: na een snelle counter van de thuisploeg en het teveel voor de bal staan van Vitesse ’22-spelers konden de gasten toch nog verrassend de 2-1 scoren (86’). Rick Tolsma leek ook nog de gelijkmaker te maken met een mooi schot maar de Hoofddorp-keeper groeide opeens in zijn rol.  Aanvoerder Milo Cremers kreeg nog in de laatste minuten van de wedstrijd een dot van een kans maar hij kopte in de handen van hun keeper. Jammer. Een gelijkspel had de ploeg qua kansenverhouding wel verdiend. Zo gaf Vitesse ’22 punten weg na een matige vertoning tegen deze degradatiekandidaat. Met een overwinning had Vitesse zich wellicht veilig kunnen spelen om zo nog gezelliger de Paasdagen in te gaan. Nu moet toch de komende zes wedstrijden worden geknokt om definitief veilig te staan, ook al sta je derde. Er vliegen drie ploegen uit en twee komen in aanmerking voor de nacompetitie.

Komend paasweekend is Vitesse vrij. De eerstkomende competitiewedstrijd is op 7 april met de thuiswedstrijd Vitesse ’22-SV Hillegom met oud-Vitesse’22 speler en trainer Thijs Sluijter aan het roer. Tot dan op De Puikman!

Vitesse ’22 had het geluk zondag niet aan haar zijde en kon een eigenlijk wel verdiend gelijkspel niet bewerkstelligen. (Foto: aangeleverd)