Vincent Beentjes wint met minimaal verschil

Akersloot – Vincent Beentjes uit Castricum werd vorige week de verrassende en gelukkige winnaar van de wekelijkse tijdrit op de mountainbike. De tien omlopen van de Kids and Parents Bikeschool (KPB) op sportcomplex De Cloppenburgh wist hij als snelste af te leggen. Het was echter een zeer nipte overwinning, met minder dan een halve seconde verschil!

In een decor van een stevige noordoostenwind met temperaturen rond het vriespunt dienden de renners de voorgeschreven afstand te rijden. Lars Volkers is leider in het snelheidsklassement en was, in tegenstelling tot een week eerder, dit keer zelf weer van de partij. De renner uit Schagen mocht vanwege zijn koppositie in het klassement als eerste starten, gevolgd door Vincent Beentjes en de rest. Gezien de eerdere prestaties van Volkers leek het vooraf al een uitgemaakte zaak wie dit keer met de bloemen huiswaarts zou keren. Zijn persoonlijke record (49.34 minuut) is aanzienlijk beter dan dat van Beentjes (51.19 minuut).

Strandfiets

Toch liep het anders. De renners starten in deze tijdritten steeds met dertig seconden tussenruimte, maar die dertig seconden tussen de kompanen verdween als sneeuw voor de zon. Het zag er naar uit dat Beentjes zijn voorganger  tegen het einde zou gaan oprapen. Toeschouwers zagen hoe Volkers de bochten steeds moeilijk aansneed en begrepen niet hoe hij in 2020 zo’n snelle tijd op het scorebord had weten te krijgen. Wat ze echter was ontgaan, was het feit dat hij dit keer niet reed op zijn oorspronkelijke originele mountainbike, maar op een strandfiets. Dat maakte het voor hem moeilijk, zo niet onmogelijk, om zijn gewoonlijk sublieme techniek in de praktijk te brengen.

Pas in de slotfase, met nog bijna twee omlopen te gaan, kreeg hij het automatisme van voorheen weer een beetje te pakken. Toen wist hij zijn verloren terrein langzaam te herwinnen. Na afloop bleek Beentjes, na bestudering van de cijfers achter de komma, de wedstrijd te hebben gewonnen. Het verschil bedroeg minder dan een halve seconde. Ook opvallend was dat Bob Scholten uit Akersloot goed bezig is. Hij bleef, met een tijd van 56.00 minuten, slechts één seconde verwijderd van zijn beste tijd.

Uitslag:

1. Vincent Beentjes, Castricum (51.41.672 min); 2. Lars Volkers, Schagen (51.42.071 min); 3. Walter van Kuilenburg, Amsterdam (53.29 min); 4. Wout Bakker, Heiloo (54.20 min); 5. Bob Scholten, Akersloot (56.00 min); 6. Vincent Tiebie, Akersloot (59.29 min); 7. Alex Hageman, Limmen (60.11 min).