chart

Vijf ideeën om een huis in waarde te laten stijgen

PARTNERBIJDRAGE

Met de huidige huizenmarkt klinkt verkopen aantrekkelijk, maar komt de overspannen situatie als een boemerang terug wanneer de winst omgezet moet worden in een nieuwe woning. Vandaar dat veel mensen liever houden wat ze hebben en hun spaargeld besteden aan allerlei aanpassingen om het eigen huis comfortabeler te maken. Terwijl het ook meer waard wordt. Vijf tips.

Dakraam met rolluik

Bovenaan beginnen: om op zolder meer licht te creëren zodat ook deze ruimte volledig benut kan worden, laten veel mensen een VELUX dakraam plaatsen, dat tevens geopend kan worden voor frisse lucht. Er ontstaat een zee van licht en ruimte en het vertrek kan nu een volwaardige slaap-, logeer- of hobbykamer worden. Zeker voor kunstenaars in de dop is zonlicht belangrijk. Wie ’s morgens niet direct gewekt wil worden door het licht, kijkt op de website van Dakraam Garant voor rolluiken.

Moderne garagedeur

Een sectionaal garagedeur isoleert beter, is inbraakveiliger, neemt minder ruimte in beslag en is optioneel op afstand te openen. Dit is een investering die in veel huizen wordt aangebracht, ook omdat de sectionaaldeuren verkrijgbaar zijn in designs die keurig bij de gevel passen en dus geen enkele afbraak doen aan het uiterlijk van de woning. Integendeel zelfs.

Uitbreiding van de keuken

Deze trend is een blijvertje: de woonkeuken is een naar de tuin (of naar binnen) uitgebreide keuken waarin veel meer gebeurt dan alleen het eten bereiden. Het hele gezin komt er de hele dag bij elkaar. Omdat deze ruimte volop gebruikt wordt, scheelt dat stookkosten elders in het huis. Ook omdat er vaak glazen daken op geplaatst worden die voor een natuurlijke verwarming zorgen.

Gevelreiniging

Het verschil tussen voor en na bij een gevelreiniging is verbluffend. Maar de gevel krijgt tevens een opknapbeurt omdat dit duurzamer is voor het bouwmateriaal, hetgeen zich weer doet gelden in de eventuele latere verkoopprijs. Er zijn bedrijven die niet alleen de gevel, maar ook de ramen, het dak en de dakgoten, het terras en de tuinomheining aanpakken met een speciale techniek die betrekkelijk weinig water kost. Duurzaamheid is een toverwoord bij de aanschaf van een nieuwe woning, maar ook omdat het samengaat met de nodige geldbesparing.

Energiebesparende maatregelen

Via een erkende website kan een energielabel van de huidige woning opgevraagd worden om te kijken in welke categorie het huis geschaard kan worden in de verkoopadvertentie. Bovendien is dit document verplicht bij verkoop. Een kritische blik op het energieverbruik van het huis werpt hoe dan ook zijn vruchten af. Denk aan zonnepanelen en -boiler, dubbel glas en betere isolatie.