Viertallen Vredeburg wéér onderuit

Limmen – Schaakminnend Nederland is in de ban van het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee, het Wimbledon van het schaken. In de schaduw van dat supertoernooi speelden Vredeburg 3 en 4 een bondsduel en werkten de overige Limmer schakers ronde veertien van de interne competitie af.

Vredeburg 3 en 4 zijn loodzwaar ingedeeld in respectievelijke de vierde klasse C en de vierde klasse B van de NHSB. Soms zijn tegenstanders wel 300 ratingpunten sterker. Voor Marcel Wester, Ed van Duin, Jeroen van Vliet en Jan Brantjes van Vredeburg 4 veel geen eer te behalen tegen het Alkmaarse De Waagtoren 5: 4-0 op de broek! Vredeburg 3 – met Adri Beentjes, Bert van Diermen, Arthur Wilbie en Gijs Pouw in de gelederen – onderging hetzelfde lot tegen Oppositie 2 uit Heiloo. Vredeburg 3 en 4 bezetten beiden puntloos de laatste plaats.

Interne competitie

In de interne competitie ging alle aandacht uit naar het topduel tussen Luc Janssen en Wim van Dijk. Van Dijk liet een kwaliteit gaan in ruil voor een messscherpe aanval. Mede in relatie tot de wegtikkende bedenktijd lukte het Van Dijk echter niet de aanval te bekronen met winst. Blijkens de analyses achteraf had dat beslist tot de mogelijkheden behoord. Via herhaling van zetten liep het nu uit op een puntendeling. Een geconcentreerde Jaap-Jan Min boekte een fraaie zege op de sterke Jolanda Vos. Bob Stolp wist wel raad met de wilde aanval van Samer Alrayes: uit laten razen en ‘erop en erover’!

Ferry Haan ging op techniek langs Nico Pepping. Harry Levering leek op een fraaie overwinning af te steven tegen Aart van de Brink, maar in het eindspel liet Levering een vijandige pion onnodig glippen en kreeg alsnog het deksel op de neus. Ed Stolp boekte in zijn partij tegen Harold Ebels al een voordeeltje in de opening, bestendigde de plus in het middenspel en kon het punt bijschrijven na winst van een loper. Via een knappe zege op Hans de Goede maakte Remi Aafjes een fikse sprong op de ranglijst en bevindt zich nu op een mooie zesde plek.