Vierde lezing Cultureel Café

Castricum – op vrijdag 15 november zal mevrouw Joke Rijnoudt, educatief medewerkster van het Huis van Hilde, een lezing geven met als titel ‘Honderd jaar algemeen kiesrecht’. Het betreft hier de vierde lezing in het kader van het Cultureel Café met als centraal thema ‘Diverse ontwikkelingen in Nederland vanaf de eerste wereldoorlog tot 1940’.

Deze, met een powerpoint-presentatie ondersteunde, lezing geeft inzicht in de wijze waarop het algemeen kiesrecht is ontstaan en welke mensen daarin van betekenis zijn geweest. Van groot belang was de rol van Aletta Jacobs, de eerste vrouw die een universitaire studie mocht volgen en met succes afrondde. Haar levensloop komt uitgebreid voor het voetlicht, alsmede haar activiteiten om de positie van de vrouw in ons land te verbeteren.

Andere punten in de lezing zijn de schoolstrijd en de verzuiling. Dit laatste greep diep in binnen de Nederlandse samenleving, een situatie die voortduurde tot in de jaren vijftig.

De lezing vindt plaats op vrijdagmiddag 15 november van 15.00 tot 17.00 uur in het parochiecentrum (naast de Pancratiuskerk), Dorpsstraat 113 te Castricum. (Foto: aangeleverd)