Vier studenten brengen eigen product op de markt

Castricum/Limmen – In het hoger onderwijs is het examenjaar vaak gekoppeld aan de uitvoering van een bijzonder project. Voor twee jongens uit Castricum, één uit Limmen en één uit Heiloo betekende dit een opdracht om een onderneming te starten voor het leveren van een nieuw product met een duurzaamheidsaspect. Dat lijkt zo goed aan te slaan dat de studenten overwegen om er in 2022 een echt bedrijf van te maken.

Door Hans Boot

De vier studenten van rond de twintig jaar presenteren zich keurig in een loods aan Rooinap in Limmen, die ze tijdelijk mogen gebruiken voor hun project in het laatste jaar van hun opleiding technische bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland Alkmaar. Het zijn Lars Zuurbier die zich voorstelt als algemeen directeur, Denny Meeles (directeur marketing en verkoop), Bart Verberne (productiedirecteur) en Matthijs Melgers die de rol van financieel directeur op zich heeft genomen.

Het klinkt allemaal erg indrukwekkend en al gauw blijkt dat de opdracht aan de heren ook heel serieus moet worden genomen, zoals Lars toelicht: ,,We konden kiezen tussen het maken van een geheel nieuw product met een duurzaamheidsaspect of het innoveren van een bestaand product. Daarbij ben je verplicht om een eigen bedrijfje op te richten en daadwerkelijk te gaan produceren en te verkopen. Dat hebben we ook gedaan, maar we vallen nog wel onder de stichting Jong Ondernemen en staan dus nog niet zelfstandig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. We doen ons project samen met docent Nol Graas, accountant Tiffany de Wekker en krijgen tips van ondernemer Peter de Boer.”

Patent

Een van de belangrijkste vragen is natuurlijk: wat maken jullie dan en wie heeft dat bedacht? Het antwoord hierop geeft Lars: ,,Ik kwam op het idee om een Re-Ty te ontwikkelen. Dat is een gereedschapstool, waarmee je tiewraps los of losser kunt maken of strakker kunt trekken. Het is een product dat beschadiging van vastgemaakte materialen voorkomt en inspeelt op de stijgende vraag naar duurzame oplossingen.”

Bart laat vervolgens zien dat de Re-Ty uit bestaat uit een handvat en een steeltje en vertelt daarbij: ,,De handvatten worden gemaakt door een Amsterdams bedrijf. Ze worden 3-D geprint van bioplastic. De steeltjes worden lasergesneden in RVS en geleverd door een bedrijf in Maasdijk. We zetten de Re-Ty’s zelf in elkaar door eenvoudig het steeltje in het handvat te duwen.”

Op de vraag of er octrooi is aangevraagd voor hun uitvinding, antwoordt Bart: ,,We hebben een i DEPOT-modelbescherming gekregen die voor de Benelux geldt. Dat betekent dat iemand uit de drie aangesloten landen ons product niet mag namaken. Daarmee doen we het voorlopig, want een patent is namelijk heel kostbaar.”

Missie

Vervolgens komt de productie ter sprake, waarover Denny kan zeggen: ,,We zijn vanaf 17 november gestart met verkopen. De eerste oplaag bevatte 250 exemplaren en omdat we er in de eerste week al honderd kwijt konden aan zowel bedrijven als consumenten, zijn er inmiddels alweer 250 bijbesteld. Ze zijn onder andere bij de bouwmarkt HUBO in Castricum verkrijgbaar voor € 8,95.”

Vanzelfsprekend moest er eerst in de onderneming worden geïnvesteerd, voordat er uitgaven konden worden gedaan. Matthijs: ,,Ons startkapitaal van € 1500,- is bij elkaar

gebracht door 63 aandeelhouders, waarvan veel familieleden deel uitmaken. Ons doel is om straks deze mensen een rendement te kunnen geven op basis van behaalde resultaten.”

Wat de toekomst betreft hebben de enthousiaste studenten volgens Lars een gezamenlijke wens voor ogen: ,,We hebben nu nog te maken met een studieproject, maar als het zo goed blijft gaan willen we volgend voorjaar een doorstart maken naar een eigen onderneming. Dan hopen we onze missie ‘Samen een tandje duurzamer’ nog beter te kunnen uitvoeren!”

De Re-Ty’s kunnen worden besteld via www.re-ty.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden over het bedrijf en het product.

Op de foto:
De jonge ondernemers in hun werkplaats. V.l.n.r.: Lars, Matthijs, Denny en Bart. (Foto: Hans Boot)