Victorie Sail Alkmaar viert 200 jaar Noordhollandsch Kanaal

Het is 200 jaar geleden dat de eerste schep in de grond ging!

In 1819 werd begonnen met de bouw van het Noordhollandsch Kanaal. Alkmaar had al een lange geschiedenis met het vervoer over water, maar dit kanaal zorgde ervoor dat er een directe waterverbinding kwam met Amsterdam, Purmerend, Den Helder en de Noordzee. De 200 historische bedrijfsvaartuigen die Alkmaar aandoen van 25 t/m 29 juli maken dankbaar gebruik van dit kanaal.

In vijf jaar tijd werkten ongeveer 9.000 arbeiders met schep en kruiwagen aan de aanleg van het kanaal. Het werd uiteindelijk 80 kilometer lang, 40 meter breed aan de waterspiegel en bereikte een diepte van 6 tot 7 meter.

Het kanaal is extra bijzonder door de vlotbruggen. Het was namelijk nog niet mogelijk om bruggen te bouwen over de volledige breedte van het kanaal en een veerbootje zou het andere scheepvaartverkeer te veel in de weg zitten. Van de negen vlotbruggen zijn er nu nog vier over, allemaal ten noorden van de stad.

Ga naar Victorie Sail Alkmaar en snuif de sfeer van 200 jaar geschiedenis. Je waant je in de geschiedenis tussen de ambachtelijke werkwijzen en vakmensen, bewonder de smederij, haringroker en een ponton met de oude gereedschappen van een scheepswerf. De werfbaas vertelt je alles over zijn scheepswerf. Ook zijn er scheepsmodellen van binnenvaartschepen te bewonderen in het Victoriepark en liggen er oude scheepsmotoren bij de Turfhaven.

Vele schepen zijn te bezoeken, dus spot de ‘Kijkje Aan Boord’ vlaggen en ontdek de schepen van buiten én van binnen! Kortom: redenen genoeg om Victorie Sail Alkmaar te bezoeken!

Kijk voor meer informatie op www.victoriesailalkmaar.nl! (Foto: aangeleverd)