Foto boven:
Truus en Gerrit vierden op 14 juli hun diamanten huwelijksfeest. Reden voor burgemeester Ben Tap om het echtpaar persoonlijk te feliciteren. (Foto: Henk de Reus)
Castricum – Gerrit van der Graaf en Truus Boer keken elkaar voor het eerst in de ogen tijdens een autorit naar de Hoge Veluwe. Gerrit had meer aandacht voor Truus dan voor het verkeer. Het autoritje kreeg een vervolg en op de Nationale Franse feestdag (14 juli) waren zij zestig jaar getrouwd.
Door Henk de Reus
Gerrit (86) kwam op 23-10-1937 in Amsterdam ter wereld. Hij groeide op met een jongere broer. Zijn vader was werktuigbouwkundige bij het toenmalige Hoogovens. De wieg van Truus stond in Zwanenburg. Hier werd zij op 24-07-1942 geboren. Zij was de vierde uit een gezin met zes meisjes. Haar vader was accountant.
Autoritje
Truus zat in Haarlem op school. De zus van Gerrit zat bij haar in de klas. Op 1 september 1960 regende het pijpenstelen. Ze vroeg aan haar vader of Gerrit de auto een dagje mocht lenen omdat zij en drie vriendinnen graag naar de Hoge Veluwe wilden gaan. Achterin zaten de drie vriendinnen. Gerrit keek meer in de achteruitkijkspiegel dan strikt nodig was. Reden: het was hem opgevallen dat Truus een mooie verschijning was. Truus had het geflirt van Gerrit snel door en bad onderweg schietgebedjes in de hoop dat ze veilig op de Hoge Veluwe zouden aankomen. Deze werden werd gelukkig verhoord en wat er volgde was een gezellige wandeling met z’n vijven. Iedereen genoot van de prachtige natuur, behalve Gerrit die alleen maar aandacht voor Truus had. Hij weet het nog goed ,,Ik liep naast haar en het voelde alsof er een sterke magneet naast mij liep. Ik wist het meteen zeker. Ik wilde voor Truus gaan.’’
De communicatie tussen hem en zijn liefje verliep aanvankelijk via zijn zus die de berichten op school doorgaf aan Truus. Na twee jaar verloofde het stel zich en weer twee jaar later, op 14 juli 1964, trouwden zij.
Tent
Truus en Gerrit hadden een woning in een nieuwbouwwijk in Heerhugowaard gekocht. Deze zou medio juli 1964 worden opgeleverd. De trouwdatum werd hierop afgestemd. Gerrit: ,,De oplevering van de woning liep uit, dus er moest een tijdelijke woonoplossing worden gevonden. M’n moeder bood aan om tijdelijk bij haar te komen inwonen maar dat zagen wij niet zitten. We betrokken tijdelijk een tent op camping Adrichem in Beverwijk. Eind september werd het toch wel frisjes in de tent. Gelukkig konden we nog twee maanden een zomerwoning in Wijk aan Zee huren voordat we ons nieuwe huis in Heerhugowaard konden betrekken.’’
Carrière
Gerrit heeft bij Hoogovens altijd als werktuigbouwkundige gewerkt. Om de negen jaar kreeg hij een andere functie. Eerst zag hij als procestechnoloog toe op het staalproductieproces. Later zat hij in het technisch onderhoud bij Oxystaalfabriek II en nog weer later kreeg hij een functie in de bedrijfsleiding van Hoogovens.
Gerrit: ,,In 1993 vond er een ingrijpende reorganisatie plaats. Voor 2300 werknemers, allen 55 plussers, was er geen plaats meer. Ik hoorde daar ook bij. Voor mij hield het werken toen op. Gelukkig waren er destijds nog goede regelingen bij Hoogovens.’’
Na zijn pensioen volgde Gerrit een opleiding voor arbiter bij de Bridgebond.
Truus was jarenlang lerares naaldvakken op de Huishoudschool in Purmerend. Toen de kinderen kwamen zette zij dit werk in de avonduren voort. Na de verhuizing van Heerhugowaard naar Limmen in 1973 stopte zij en ging zij als vakleerkracht les geven op een basisschool in Limmen. Dit deed zij tot 2000.
Gezin
Truus en Gerrit kregen drie kinderen en hebben inmiddels vijf kleinkinderen. Met hen en nog wat aanhang en vrienden vierden zij op 14 juli het diamanten huwelijksfeest.
Hobby’s en gezondheid
Het echtpaar geniet nog een redelijke gezondheid. Tot drie jaar geleden gingen zij er nog steeds met de tent op vakantie. De meeste De Waard-tenten hebben zij inmiddels uitgeprobeerd. Ze zijn zelfs met een lichtgewicht exemplaar op de fiets op vakantie geweest. Het vrije leven beviel ze altijd erg goed.
Truus geniet nog van het tuinieren en schilderen. Gerrit gaf na het behalen van het arbitersdiploma een aantal jaren bridgeles bij de stichting Welzijn Ouderen in Limmen.
Hij genoot ervan dat bridge op een gegeven moment ‘hot’ werd bij de ouderen. Er werd zelfs een eigen bridge club opgericht. Deze had op een gegeven moment tachtig leden.
Samen gaan Gerrit en Truus regelmatig met de auto naar het strand om daar een flinke wandeling te maken.
Geheim
De klassieke vraag: Wat is het geheim van zo’n lange relatie? Gerrit: ,,Naarmate we ouder worden raken we steeds meer aan elkaar gehecht. Dit maakt dat de ander steeds kostbaarder voor je wordt.” Treffend gezegd.