Verrassende wendingen bij Vredeburg

Afgelopen vrijdag werd bij SV Vredeburg ronde 26 van de competitie geschaakt. De avond kenmerkte zich door halve en hele punten die aan het eind toch naar de andere partij gingen.

Dat was niet het geval bij het topduel tussen Bob Stolp en Wim van Dijk. Van Dijk had druk, maar onvoldoende voor meer dan remise. Gijs Pouw gooide alles wat voorhanden was tegen de koningsstelling van Ferry Haan, maar die verdedigde nauwkeurig en hield daar een stuk aan over. Jaap-Jan Min liet zich verrassen door de sluwe Barry Blekemolen: in het eindspel was een vrijpion niet meer te stoppen.

Aart van den Brink had de hele partij een optisch plusje tegen Harry Levering, alleen was het afmaken niet eenvoudig. Dat veranderde na een blunder. Paul de Ruijter is aan zijn beste seizoen bij Vredeburg bezig. Weliswaar kwam Thijs Min snel de kwaliteit voor, maar De Ruijter bleef geduldig op tegenspel wachten en ging er nog met de winst vandoor.

Koningsaanval

De partij tussen Jaap Limmen en Jan Brantjes ging op dezelfde manier: de kwaliteitswinst was voor Limmen, later de koning voor Brantjes. Dean Piepers had goed ingeschat dat het niet erg was een pion achter te komen voor structuurschade bij Nico Pepping; het hielp de latere koningsaanval perfect. Marlies Sturk speelde haar aanval ook perfect uit nadat Theo Al een vork over het hoofd zag.

Adri Beentjes had recht op remise: drie uur lang verdedigde hij knap tegen Harold Ebels, maar in tijdnood ging het halfje de schutting over nadat een pionnendoorbraak verkeerd opgevangen werd. Aan de bovenkant van de ranglijst blijven Bert Hollander en Luc Janssen week na week winnen. Tegenstanders Tars Wanders en Hans de Goede hebben al meermaals punten van ze afgepakt, maar dat zat er ditmaal niet in. Hollander moet de laatste twee ronden nog één punt scoren voor het kampioenschap.