‘Verrassende natuur van het Oer-IJ-landschap’ nu te koop

Foto boven:
Rosan Kocken ontvangt uit handen van Rik Duin de uitgave ‘Verrassende natuur van het Oer-IJ-landschap’. (Foto: Bert Westendorp)

Castricum – Oude bekenden ontmoetten elkaar eind vorige maand in De Hoep. Daar stond koffie met gebak klaar voor de genodigden die de jongste boekpresentatie bijwoonden van stichting Oer-IJ. Maar liefst veertien auteurs zorgden voor de invulling van het kloeke boekwerk van 160 pagina’s. Voor de meeste van de fraaie foto’s tekende de plaatselijke natuurfotograaf Jan Castricum. De uitgave is een initiatief van Stichting Oer-IJ.

Door Bert Westendorp

Rik Duin, vicevoorzitter van stichting Oer-IJ, refereerde aan de in augustus 2022 overleden medeoprichtster van stichting Oer-IJ; Lia Vriend. Mede door haar is de stichting uitgegroeid tot een instituut dat niet alleen excursies organiseert maar ook invloed heeft op de politiek.

Tevreden blikken

Het eerste exemplaar van de uitgave met als titel ‘Verrassende natuur van het Oer-IJ-landschap’ werd door Duin, niet geheel toevallig, overhandigd aan Rosan Kocken, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Cocken heeft in haar portefeuille ‘klimaat & energie, natuur & landschap, water & bodem en klimaatadaptatie’. Cocken beloofde de informatie in het boek te betrekken bij haar beleid. Dat leverde bij de aanwezigen in de bioscoopzaal van De Hoep tevreden blikken op.

Ingeklemd

In de groene driehoek tussen Amsterdam, Haarlem en Alkmaar ligt het Oer-IJ gebied; ingeklemd tussen drie verstedelijkte regio’s. Maar verrassend genoeg is de natuur in Nederland nergens zo gevarieerd als hier. Over dat bijzondere landschap en de flora en fauna die daar bij horen gaat het boek, bedoeld om een breed publiek daar kennis mee te laten maken.

Het Oer-IJ kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan landschappen, zoals hier tussen Uitgeest en Castricum. (Foto: Bert Westendorp)

Natuurwaarden

Eerder schreef bioloog Bart Korf namens Stichting Oer-IJ voor politiek en bestuur al een document om duidelijk te maken hoe bijzonder de natuurwaarden in het gebied van het Oer-IJ zijn. Die gedetailleerde inventarisatie en beschrijving was de basis voor het nu verschenen publieksboek. In het boek staan veel illustraties, luchtfoto’s en speciaal voor de uitgave zijn verhelderende kaarten gemaakt. Het afsluitende hoofdstuk gaat in de op de toekomst en beschrijft een scenario waarbij behoud en versterken van natuurwaarden in het Oer-IJ-gebied kunnen worden gecombineerd met het zoeken naar oplossing voor klimaatverandering, verstedelijking, recreatiebehoeften en een natuur inclusieve landbouw.

Huis van Hilde

Voor de diverse medewerkers lagen na afloop exemplaren gereed. Ter plekke kon het boek besteld worden voor twintig euro, maar die korting gold enkel tijdens de presentatie vrijdag. De uitgave is vanaf heden voor 24,50 euro te koop in de boekhandel en ook verkrijgbaar bij de winkel van archeologiemuseum Huis van Hilde, Westerplein 6, pal achter het station.