Verkiezingen in Castricum: VVD verliest, maar blijft de grootste partij

Castricum – Door 87,8% van de kiezers in de gemeente Castricum is een stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat percentage ligt iets lager dan vier jaar geleden, toen 88,2% van de inwoners stemde. De VVD is dit jaar opnieuw de grootste partij in de gemeente Castricum geworden, al kromp de aanhang met 3,5% tot 25,4% totaal. Net als in het landelijke beeld boekte D66 een flinke winst en staat nu op 19,5% in de gemeente Castricum. Het CDA volgt met exact 10% van de stemmen, een verlies van 1,5%. Daarmee is de top drie qua volgorde gelijk gebleven ten opzichte van de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer.

GroenLinks verloor in de gemeente Castricum 4,8% van de aanhang en is daarmee de grootste verliezer in deze gemeente. Het gevolg is dat deze partij nu op de vijfde plaats staat, met de PVV daarboven op plaats vier. De partij van Geert Wilders moest weliswaar ook iets inleveren, maar dat verlies bleef beperkt tot 0,7% van de stemmen. Van de nieuwe partijen deden in de gemeente Castricum vooral Volt en JA21 het goed. Beide partijen wisten 2,8% van de kiezers achter zich te krijgen. Daarmee zijn ze regeringspartij ChristenUnie voorbijgegaan, die partij kreeg in Castricum 1,3% van de stemmen, een winst van 0,1%.

De genoemde uitslagen zijn nog onder voorbehoud. De uitslagen worden pas formeel nadat deze op 26 maart door de kiesraad zijn bekrachtigd. (Foto: Bos Media Services)