Verkeersexamen basisschoolleerlingen achter de rug: hoe gaat het verder?

Foto boven:
Wethouder Valentijn Brouwer staat klaar om het startsein van het plaatselijke verkeersexamen te geven. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Afgelopen woensdag legden 178 leerlingen van zes basisscholen in Castricum het praktijk verkeersexamen af. Het examen is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland (VVN), waarbij het plaatselijk organiseren van de examens op de schouders van vrijwilligers rust. In Castricum zijn dit drie dames die het na vier jaar welletjes vinden en op zoek zijn naar opvolgers. Tot op heden is dit nog niet gelukt. Betekent dit dat afgelopen woensdag het laatste verkeersexamen in Castricum plaatsvond?

Door Henk de Reus

De redactie sprak tijdens het praktijkexamen met de drie dames die zich tot nu toe bezighielden met de organisatie van dit jaarlijks terugkerende evenement. Het zijn Marina Limmen, Lisette Steenbrugge en Monique van Lieshout.

Organiseren

Monique vertelt dat ze vanaf 2020 met z’n drieën het verkeersexamen organiseren. Ze legt uit wat dit inhoudt. ,,Het praktijk verkeersexamen wordt georganiseerd voor kinderen van alle basisscholen in Castricum. Doorgaans gaat het om leerlingen uit groep 7. De school mag zelf beslissen of zij meedoet. De voorbereidingen doen we in samenspraak met de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond, de basisscholen en de gemeente Castricum. Het is belangrijk om te checken of er geen wegwerkzaamheden zijn tijdens de dag dat het praktijk verkeersexamen plaatsvindt. Als dit wel zo is wordt de route aangepast. Ruim een week van te voren hangen wij de pijlen voor de route op. Zo kunnen de kinderen nog oefenen met hun ouders. We sturen op de dag van het examen de vrijwilligers aan die tijdens het examen langs het parcours observeren en de veiligheid bewaken en we proberen alles zo soepel mogelijk te laten verlopen’’, aldus Monique.

Tijdens het examen delen Lisette, Marina en Monique hesjes aan de deelnemers uit en houden zij de administratie bij. (Foto: Henk de Reus)

,,Het organiseren van de examens is leuk om te doen’’, vertelt Marina. ,,Het is mooi om te zien, dat na een voorbereiding van enkele maanden, de dag zelf goed verloopt. De scholen controleren de veiligheid van de fietsen. Er zijn soms kinderen die vlak voor het examen nog een nieuwe fiets krijgen zodat deze aan alle veiligheidseisen voldoet. De kinderen zijn vaak zenuwachtig voor het examen maar uiteindelijk valt het wel mee. Vertegenwoordigers van de plaatselijke afdeling van de Fietsersbond zijn ook bij de dag van het verkeersexamen aanwezig en leggen een rode loper neer, waarop de wethouder het startsein geeft.’’

Start examen

Om 09.15 uur start het gezamenlijk aftellen van tien naar één waarna wethouder Brouwer zijn arm in de lucht steekt. Olivier (11) van basisschool Helmgras bijt het spits af en vertrekt als eerste. Om te voorkomen dat deelnemers onderweg bij elkaar afkijken zit er enige tijd tussen voordat de volgende fietser van start gaat. Het doet een beetje denken aan een tijdrit in de Tour de France.

Kees Zonneveld legt Theije uit waarom een tegenligger hem minder goed ziet als zijn voorlamp op de verkeerde plek op de fiets zit. (Foto: Henk de Reus)

Vrijwilliger Kees Zonneveld onderwerpt de fietsen van de deelnemers vlak voor de start aan een snelle inspectie. Het licht, de bandenspanning, de ketting, de remmen, alles moet in orde zijn. Bij de fiets van Theije (11) zit het licht op de verkeerde plaats op het stuur. Kees legt hem uit dat dit gevaarlijk kan zijn als de tegenligger een auto is. Deze ziet het licht dan minder goed en dit kan gevaar opleveren. Of Theije hier iets van meekrijgt is niet van zijn gezicht af te lezen. Zijn focus lijkt vooral op zijn aanstaande start te zijn gericht.

Belangrijk

Terwijl de deelnemers stuk voor stuk van start gaan praten we verder met Lisette. Zij vindt het belangrijk dat het verkeersexamen in Castricum blijft bestaan. ,,We merken dat er veel kinderen zijn die weinig fietservaring hebben en lopend naar school gaan. Voor hen en ook voor de andere kinderen is het belangrijk dat ze blijven oefenen en dat ze zich tijdens de dag van het praktijk verkeersexamen aan alle regels houden. De opgedane lesstof en ervaring zijn ook belangrijk om later veilig aan het verkeer deel te nemen. Het wordt immers steeds drukker op de weg en er zijn steeds snellere vervoermiddelen, zoals e-bikes en fatbikes. Dit maakt de kans op verkeersongelukken groter.’’

Oproep

Lisette, Marina en Monique zijn op zoek naar mensen (dit kan eventueel een ouder of een opa of oma zijn) die vanaf 2025 de organisatie van het praktijk verkeersexamen willen overnemen. Het is belangrijk dat je enthousiast bent en dat je het leuk vindt om te organiseren en met verschillende instanties contact te leggen (scholen, gemeentes, Fietsersbond). Iedereen kan zich aanmelden en het is niet noodzakelijk dat je eigen kind aan het examen meedoet. Het zou jammer zijn als de 92e editie van het Nationaal Verkeersexamen van VVN de laatste voor Castricum zou zijn.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden? Mail dan naar verkeersexamencastricum@outlook.com. Voor meer informatie kunt u bellen met 06 42056010.

Niet onbelangrijk om te vermelden: alle 178 deelnemers zijn uiteindelijk geslaagd voor het praktijk verkeersexamen.