Vereniging Kennemer IJsbaan bestaat negentig jaar

Castricum – De Vereniging Kennemer IJsbaan viert dit jaar haar 90-jarig jubileum. Sinds 1933 hebben al vele duizenden ijsliefhebbers uit Castricum en omgeving hun slagen gemaakt op de natuurijsbaan langs de Zeeweg. Van kinderen tot ouderen, van wedstrijdschaatsers tot schoonrijders en ook in latere jaren ijshockeyers. Op de natuurijsbaan is er altijd een bijzonder mooie mix van ijsliefhebbers.

De natuurijsbaan aan de rand van het Noord-Hollands Duinreservaat is een uniek stukje natuur geworden binnen de gemeente. Het is een vestigingsplaats van de zeldzame libel: de gevlekte witsnuitlibel. Maar ook de broedplaats voor vele padden die in het vroege voorjaar uit het bos naar de ijsbaan komen om voor nageslacht te zorgen. Sinds twee jaar is er een echte ijsvogelwand en er is een wandelpier tot in de ‘vijver’ vanuit de heringerichte Hoeptuin. De ijsbaan is nu een aaneengesloten stuk natuur met de tuin van PWN-bezoekerscentrum De Hoep. Na negentig jaar wordt het tijd dat clubhuis van de vereniging een naam krijgt. Een naam die de verbinding tussen schaatssport en natuur benadrukt. Vanuit dat clubhuis starten wekelijkse conditietrainingen in het bos en duin. Conditie krijgen en/of behouden om tóch die dorpentocht, ‘de Weissensee’ of zelfs de Elfstedentocht te kunnen rijden.

Foto-expositie

Afgelopen twee jaar heeft de onderhoudsgroep van de vereniging het clubhuis opgeknapt. Tijdens het jubileum wordt een expositie in het clubhuis geopend van de natuurijsbaan in deze negentig jaar en van alle activiteiten van de vereniging. Voor de officiële opening van het jubileumfeest heeft de vereniging Toon Mans (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directrice PWN) en Wiebe Wieling (voorzitter van de Koninklijke vereniging De Friesche Elf Steden) uitgenodigd. Alle schaatsliefhebbers zijn zondagmiddag 2 april welkom om langs te komen en de foto-expositie te bekijken. Het officiële gedeelte begint om 14.00 uur. Aansluitend is de reünie van leden, oud-leden, vrienden, dorpsgenoten en schaatsliefhebbers tot ongeveer 17.00 uur.

Op de foto:
De opening van de natuurijsbaan in februari 2021. (Foto: VKIJ Castricum)