Verbouwing Fochteloo vordert gestaag

Foto boven:
De personeelsleden zijn er klaar voor om in Fochteloo aan de slag te gaan. Zittend links: Esther Vink. Foto: Hans Boot

Castricum – Het heeft even geduurd voordat de gemeente vergunning gaf voor de aanbouw van de monumentale villa Fochteloo in Bakkum, maar nu hoopt de eigenaar dat plaatselijk aannemer AC Borst Bouw erin slaagt om de zesde woonvorm van De ZorgSpecialist in het voorjaar op te leveren. De teamleden die er komen te werken kregen afgelopen zaterdag een rondleiding.

Door Hans Boot

Otto Korstenbroek en zijn partner Esther Vink zijn samen eigenaar van De ZorgSpecialist uit Santpoort-Noord die onder andere kleinschalige woonvormen realiseert en beheert voor mensen met (beginnende) dementie of andere kwetsbare ouderen die enige zorg nodig hebben. Otto is verantwoordelijk voor het bouwkundige proces en Esther voor de inhoud van de zorgverlening. Zij vertelt: ,,We vonden het geweldig dat we deze prachtige villa vorig jaar konden kopen en straks kunnen toevoegen aan de andere locaties, zoals Markant in Heemskerk, waar de mix van bewoning erg goed bevalt. Een van onze doelstellingen is dat een echtpaar, waarvan de man of vrouw dementie krijgt, hier ook bij elkaar kan blijven wonen.”

Esther licht de indeling van het pand toe: ,,Het bevat in totaal elf appartementen, waarvan vier op de begane grond, vier op de eerste etage en twee appartementen geschikt voor echtparen op de tweede verdieping. In de aanbouw wordt naast de gemeenschappelijke woonkamer met keuken een ruim appartement gebouwd. Voor het team is er een ruimte waar zij kunnen slapen of verblijven en bijvoorbeeld bewoners of hun familieleden kunnen spreken.”

Otto en Esther voor de entree van de nieuwe aanwinst van De ZorgSpecialist. (Foto: Hans Boot)

Bewegen en ontspannen

Tijdens de rondleiding voor de nieuwe medewerkers laten Otto en Esther zien hoe optimaal architect René van der Maten van bureau MB Architecten met de beschikbare ruimtes is omgegaan. ,,Alle appartementen krijgen een eigen toilet. Drie worden voorzien van een eigen badkamer en de rest van de bewoners deelt per twee appartementen een badkamer. Onze ervaring is dat deze faciliteiten goed aansluiten bij wat er nodig is, want veel bewoners hebben ondersteuning nodig bij lichamelijke verzorging. Uiteraard komt er ook een lift in en dat is in een monumentaal gebouw nog een hele bevalling. Wat de aankleding betreft leveren wij de appartementen op met vloerbedekking, gordijnen, verlichting etc. De bewoners kiezen zelf voor hun inrichting, zodat het appartement de sfeer van de bewoner ademt”, aldus Esther.

De werkzaamheden blijven volgens Esther niet beperkt tot de verbouwing: ,,Voor buiten hebben we allerlei plannen in het kader van bewegen en ontspannen. Zo willen we een sportveldje en jeu-de-boules-baan aanleggen. Daarnaast denken we aan een ruimte voor het houden van kippen, geitjes etc. Ik wil ook melden dat de naam Fochteloo wordt gehandhaafd, omdat die onlosmakelijk aan de villa is verbonden.”

De aanbouw aan de oostzijde, waarin ook een appartement wordt gerealiseerd.
(Foto: Hans Boot)

Belangstelling

Het ondernemende paar laat tot slot weten dat er voor deze woonvorm al de nodige belangstelling is: ,,We wachten nog even met het toewijzen totdat we zekerheid hebben over de oplevering. De overeenkomsten met de toekomstige bewoners worden naar verwachting in maart gesloten. Het werk vordert gestaag, dus we hopen in mei open te kunnen gaan. Net zoals in al onze locaties, zijn in Fochteloo wonen en zorg gescheiden. Dat betekent dat de zorg veelal wordt verleend vanuit de Wet Langdurige Zorg en bewoners voor het verblijf huur en servicekosten betalen aan De ZorgSpecialist.”

‘Prachtige instelling’

De Heemskerkse Monique Wulp is een van de medewerkers die in Fochteloo gaat werken: ,,Ik ben daar erg blij mee, maar vind het wel spannend. Zo’n dertig jaar geleden heb ik namelijk mijn opleiding voor verzorgende voltooid. Daar heb ik nooit iets mee gedaan, maar het is altijd blijven kriebelen. Nu dacht ik: het is nu of nooit en greep mijn kans. Ik word nu ingewerkt en loop stage bij Markant in mijn woonplaats. Het is een prachtige instelling en ik heb er veel zin in om te starten.”