Veertiende editie Uít Je Bak Festival kent vurige start

Castricum – Door verschillende omstandigheden kon het Uit Je Bak Festival de laatste drie jaar niet doorgaan. Afgelopen zondag liet de organisatie van het festival zien dat zij het nog niet verleerd heeft om een goed programma in elkaar te zetten. Om 13.00 uur mocht Thomas de Vuurspuwer met een wervelende show het spits afbijten.

Door Henk de Reus

Kort na de opening om 13.00 uur begint het park aan de Willem de Rijkelaan al aardig vol te lopen. Thomas de vuurspuwer is dan net bij het Kinderpodium aan zijn show begonnen. Zo’n 60 kinderen zien dat hij grote steekvlammen in de lucht spuwt. Hij presteert het zelfs een 360-graden-vlam te produceren. Hiervoor moeten de kinderen wel eerst twee meter naar achteren, omdat de wind hun kant op blaast. Je weet maar nooit. De brandblusser staat er immers niet voor niets. Aan het eind van de show mogen kinderen die dit willen naast Thomas zitten of staan zodat hun ouders een foto of video van dit spannende gebeuren kunnen maken. Als Thomas voor de zoveelste keer een grote slok benzine tot zich neemt en het publiek van drie tot nul heeft afgeteld vult de lucht zich met een enorme vlam.

Karin Birgitta legt kinderen uit hoe je papier op een leuke wijze kunt recyclen. (Foto: Henk de Reus)

Een van de jongetjes wordt door zijn vader aangemoedigd om naast Thomas te gaan staan als deze weer vuur gaat spuwen. Leuk voor een video. ‘Huh?’ zie je het ventje denken. ,,Thuis wordt mij gezegd dat ik niet met vuur mag spelen en nu moet ik naast die gevaarlijke man gaan staan.’’

Het festival leeft

Bij het hoofdpodium treedt het muzikale duo Alyssa en Chiara op. Hun muziek brengt de stemming er in. Langzaam begint het terrein steeds voller te lopen. Bekenden zien elkaar weer na lange tijd en maken een praatje of drinken samen een borrel. De vrijwilligers achter de bar doen goede zaken.

De vrijwilligers achter de bar doen goede zaken. (Foto: Henk de Reus)

Buffertje

,,We hopen zo alvast een buffertje voor volgend jaar te creëren’’, zegt Elke Ross. Elke maakt deel uit van de organisatie en zegt dat het elke keer weer een hele klus is om alles voor elkaar te krijgen. ,,Gelukkig hebben we ook dit jaar weer sponsors die ons ondersteunen. Anders is het niet mogelijk om dit festival te bekostigen. We doen dit al voor de veertiende keer. Dit betekent dat het in Castricum en daarbuiten leeft. Je ziet dat het concept hetzelfde is gebleven: muziek, kinderactiviteiten en eten en drinken.’’ Dan worden we overstemd door de muziek van Jacob D. Edward die op Opa’s Podium zijn repertoire laat horen.

Het publiek heeft aandacht voor het optreden van Jacob D. Edward. (Foto: Henk de Reus)

Even verderop leert Karin Birgitta kinderen hoe je met gerecycled papier prachtige creaties kunt maken. De kinderen staan er met hun neus bovenop en zijn getuige van het proces. Als hun creatie klaar is wordt deze aan de stand gehangen om te drogen. Later kunnen ze deze weer ophalen.

Naast de lange rij bij de foodtruc gezellig met elkaar eten. (Foto: Henk de Reus)

De band ‘De Strobocops’ starten hun show iets na drieën met kneiterharde muziek. Ze zingen in het Nederlands. De teksten zijn scherp en grappig en niet van platvloersheid gespeend. Bij sommige toeschouwers zie je wat ongemak. Hoe leg je je meegenomen kind uit waar dit over gaat? Tegen 17.00 uur is het voetje schuifelen, zo druk is het. De foodtrucs doen goede zaken. Mensen staan in een lange rij voor een patatje of grillburger. Er wordt aan lange tafels gegeten en het ziet er gezellig uit. Als het festival om 22.00 uur wordt afgesloten kan de organisatie terugzien op een geslaagde veertiende editie.

Bekenden zien elkaar weer eens en drinken samen een borrel. (Foto: Henk de Reus)