Veelvoorkomende mythes over motorolie: misverstanden ontkracht

ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK

Motorolie is heel belangrijk voor hoe lang een auto meegaat en hoe goed hij rijdt. Toch zijn er veel misverstanden over motorolie, waardoor mensen soms verkeerde keuzes maken. In dit artikel leggen we de bekendste fabels over motorolie uit en vertellen we wat echt klopt, met hulp van experts en recente onderzoeken.

Mythe 1: Alle motoroliën zijn hetzelfde

Niet alle motoroliën zijn hetzelfde en je kunt ze dus niet zomaar allemaal door elkaar gebruiken. Motoroliën verschillen in dikte (viscositeit) en samenstelling, en zijn speciaal gemaakt voor bepaalde soorten motoren en omstandigheden. De cijfers op de verpakking, zoals 5W-30 of 10W-40, geven aan hoe dik de olie is bij koude en warme temperaturen. Voor de Toyota Aygo hangt de juiste olie af van het bouwjaar: voor de nieuwste modellen wordt bijvoorbeeld 0W-16 aanbevolen, terwijl oudere Aygo’s vaak 5W-30 of 5W-40 nodig hebben. Het is belangrijk om altijd de olie te kiezen die de autofabrikant aanraadt, zodat je motor goed beschermd blijft en goed blijft werken.

Mythe 2: Je moet olie elke 3.000 kilometer verversen

Vroeger werd geadviseerd om olie elke 3.000 kilometer te vervangen, maar moderne motoren en oliën maken dit meestal pas na 8.000 tot 15.000 kilometer nodig. Raadpleeg altijd het onderhoudsboekje van je auto en vertrouw niet op de kleur van de olie of oude gewoontes. Moderne synthetische oliën blijven langer schoon en veel auto’s geven zelf aan wanneer verversen nodig is, bijvoorbeeld via een waarschuwingslampje. Dankzij deze ontwikkelingen kun je langer doorrijden zonder risico, zolang je het advies van de fabrikant volgt.

Mythe 3: Synthetische olie veroorzaakt lekkages

Veel mensen denken dat synthetische olie lekkages veroorzaakt, maar dat klopt niet. Synthetische olie tast goede afdichtingen niet aan, maar kan bestaande kleine lekkages sneller zichtbaar maken doordat ze dunner is en beter reinigt. Wordt er na het overschakelen op synthetische olie een lekkage zichtbaar, dan was er meestal al een zwakke plek. Voor moderne motoren is synthetische olie veilig, bij oudere auto’s is het verstandig de afdichtingen goed te controleren.

Mythe 4: Je mag geen synthetische en conventionele olie mengen

Op de vraag of verschillende oliën gemengd kunnen worden, antwoordt AUTODOC: ja, alhoewel niet aanbevelenswaard. In extreme situaties, bijv. je rijdt in de woestijn en het lampje “olie bijvullen” gaat branden en je hebt niets anders: beter slechte smering dan geen smering. Investering in de juiste Castrol motorolie of een ander merk houdt de motor gezond. Het verversen en controleren van de kwaliteit zijn bovendien klussen die elke auto-eigenaar zich eigen kan maken.

Mythe 5: Olie-additieven zijn altijd nuttig

De meeste motoroliën van nu hebben al alle nodige toevoegingen voor goede werking. Extra toevoegingen zijn meestal niet nodig en kunnen zelfs problemen veroorzaken. Kijk altijd in het instructieboekje van je auto voor advies over het gebruik van additieven.

Het kiezen en gebruiken van de juiste motorolie is makkelijker dan veel mensen denken. Houd je aan het advies van de fabrikant, geloof niet zomaar alles wat je hoort en kies voor goede olie. Zo blijft je motor goed beschermd en rijdt je auto zoals het hoort.