Veel bezoekers voor eerste editie Castricum UIT Festival

Castricum – Na een bewogen periode kon er afgelopen zaterdag weer genoten worden van het moois dat Castricum en omstreken te bieden heeft op het gebied van cultuur, kunst en muziek. De eerste editie van Castricum UIT Festival – een mix van een uitmarkt en een cultureel festival – werd dan ook goed bezocht. Het mooie weer droeg hieraan bij. Voor bezoekers die iets met cultuur, kunst, of muziek willen doen boden de workshops, stands en optredens genoeg ruimte om inspiratie op te doen.

Door Henk de Reus

Vlak voordat burgemeester Toon Mans (foto boven) het festival met een slag op de gong opent, laat een slagwerkgroep van Toonbeeld, onder leiding van Marko van der Werf, een opzwepende roffel horen die tot ver in het dorp doorklinkt. De stemming is meteen gezet. Cultuurcoach Edgar Nijman kondigt vanaf dat moment op enthousiaste wijze deelnemers aan die achtereenvolgens op het PLEIN-podium optredens verzorgen. Hij vertelt dat veertig verenigingen aan het festival deelnemen en dat er 230 personen meewerken aan de optredens op de podia.

Trombone

Terwijl de eerste groep optreedt loopt Nout (5) samen met z’n moeder een van de ruimtes van Toonbeeld binnen waar je met een muziekinstrument mag oefenen. Z’n fel oranje T-shirt en dito pet doen vermoeden dat Nout geen schroom kent, maar als Toonbeeld muziekleraar Henk Veldt hem welkom heet, kruipt Nout bleu tegen z’n moeder aan.

Nout (5) kijkt met een schuin oog naar muziekleraar Henk Veldt als hij hem nadoet. (Foto: Henk de Reus)

Dit verandert direct als Henk wat vrolijke noten uit z’n trombone blaast. Op dat moment vindt Nout het interessant worden en schuift hij bij Henk aan. Hij krijgt van de laatste een plastic trombone in z‘n handen geduwd. Henk vraagt Nout om hem na te doen. Nout kijkt met een schuin oog naar Henk en weet hem wonderwel te imiteren. Nout vindt het vooral prachtig dat je de trombone kunt uitschuiven. Hij heeft de smaak te pakken en de schroom van zich afgegooid.

Schminken en verkleden

Terwijl het publiek buiten bij het TUIN-podium van het prachtige pianospel van de tieners Martin Hvarkov en Benjamin Siriporn (beiden uit Castricum) geniet, wordt Lisanne (7) door dames van de speel-o-theek in de schmink gezet. Ze mocht vooraf, aan de hand van voorbeeldplaatjes, zelf haar keuze aangeven. Op de achtergrond staat een rek met kleding en aan een kapstok hangen boa’s, stola’s en hoedjes, die zij na het schminken mag aantrekken, c.q. opzetten om vervolgens op de foto te gaan.

Lisanne (5) wordt in de schmink gezet. (Foto: Henk de Reus)

Militaire precisie

Rond het middaguur geeft het dagorkest van Emergo een muziekoptreden op het THEATER-podium. Dat hun muziek gewaardeerd wordt, blijkt uit de volle tribune en het applaus. Niet veel later verzorgen leden van gymnastiekvereniging DOS een wervelend dansoptreden met militaire precisie.

Leden van gymnastiekvereniging DOS tijdens hun spectaculaire optreden op het THEATER-podium. (Foto: Henk de Reus)

Dansend publiek

Na afloop van het festival is Edgar Nijman een tevreden mens. ,,Het is zo leuk dat beginnende en gevorderde ‘artiesten’ op een dag als deze allemaal de kans krijgen om zich te laten zien. Het kwaliteitsverschil maakt niet uit. De workshops zijn goed bezocht en verenigingen hebben weer nieuwe leden kunnen inschrijven. Na corona, waarbij ledenaantallen afnamen, is dit goed nieuws. Zelf moest ik voor de aankondiging bij het PLEIN-podium blijven, dus van de optredens op de andere podia heb ik helaas niet veel kunnen zien. Ik heb van alle optredens op het PLEIN-podium ontzettend genoten. De verrassing was voor mij de Yoga Castricum-groep die met een Mindfull Latin Dance het hele plein aan het dansen kreeg. De afwisseling van de optredens op de podia zorgde ervoor dat het publiek van het ene naar het andere podium liep.’’ Hij heeft alle lof voor de wijze waarop de organisatie het festijn heeft opgezet.

De afwisselde optredens op het PLEIN-podium trokken veel bekijks. (Foto: Henk de Reus)

‘Grote indruk’

Anita Mooiweer (Cultureel Centrum Geesterhage) is – samen met Peter Brouwer (Toonbeeld) – initiator van het festijn. Zij heeft meer meegekregen van de optredens bij de andere podia. Zonder anderen te kort te willen doen noemt zij de naam van Lucas van Merwijk, een internationaal bekende drummer. ,,Lucas gaf, naast een geweldige drumsolo bij het THEATER-plein, een workshop drummen aan twee jonge Castricumse talenten. Deze workshop maakte bij iedereen grote indruk. Op het PLEIN-podium bracht singer-songwriter Henk van Harten de romantische sfeer er in en sloot de band No Excuse het UIT Festival geweldig af.’’ Anita is er zeker van dat het festijn volgend jaar een vervolg krijgt.