Veel belangstelling voor kijkje in fort

Fort Krommeniedijk dat nu de naam Fort K’IJK draagt wordt verbouwd tot een belevingscentrum over ‘Natuur & Landschap in de Stelling van Amsterdam’. En straks ook een woon-werk-trainingscentrum. Deels is het nog een bouwplaats, maar een klein deel werd eerste paasdag al opengesteld voor het publiek en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

In het najaar van 2017, denk aan oktober, gaan in het linker gedeelte van het fort jong volwassenen met autisme wonen, trainen en werken. De Heeren van Zorg begeleidt deze weg naar zelfstandigheid in een tijdsduur van drie jaar. De vloerverwarming van de 24 wooneenheden wordt gerealiseerd door een paar pompen die het water vanuit een diepte van 80 meter naar boven pompen, het water heeft dan een temperatuur van 14 graden en wordt middels een warmtewisselaar naar ongeveer 42 graden gebracht. Op het dak van het fort komen 440 zonnepanelen die een energie opwekken voor 30 huishoudens op jaarbasis,of te wel 100.000 KW op jaarbasis.
Medewerkers van De Heeren van Zorg heetten de gasten zondag van harte welkom. Kinderen mochten Paas-schilderijtjes maken. De sneakpreview was erg interessant, je kreeg een “mobieltje” waarmee je bij elk object kon inloggen om te horen wat de geschiedenis ervan is.

Deze sneakpreview is een blijvende activiteit op het fort, bij elke open dag is deze dan ook te zien en het is zeer moeite waard.

Om 12.00 uur was er een lezing van Stadsherstel Amsterdam over de restauratie en het totaalproject.

Omdat de belangstelling overweldigend was zijn er nog meer sneak-previews gepland: op 14 mei, 18 juni, 7, 9 en 14 juli. Aanmelden kan al via www.fortkijk.nl. (Ger Bus)