Van videoband tot YouTube-filmpje: dorpsportret Limmen

Gabe van der Zwaag (61) filmde bijna twintig jaar geleden twee dorpsportretten van Uitgeest en Limmen. Samen met zijn vrouw bezocht hij markante figuren en lokale evenementen. Recent wist Gabe de beelden te digitaliseren en plaatste ze op YouTube. ,,Dit willen we de inwoners graag cadeau doen.”

Filmen was altijd al zijn grote passie, maar toen Gabe naar Uitgeest verhuisde, wilde hij een dorpsportret maken. Dat was in 1999. ,,Ik zei tegen mijn vrouw Kitty: hier lopen allemaal opvallende figuren rond – dat zie je over dertig jaar niet meer.” Gabe wilde de seizoenen laten zien en alle evenementen voorbij laten komen.

Hij stapte naar de gemeente met zijn idee. Zij bleek enthousiast en wilde meebetalen aan de productiekosten. Kitty en Gabe trokken samen het dorp rond: hij filmde, zij deed de interviews en de montage. ,,Het was semiprofessioneel voor die tijd”, zegt Gabe. ,,Destijds zijn er zeshonderd videobanden van het dorpsportret verkocht. De première was in een bomvol gemeentehuis. Iedereen vond het geweldig.”

De film over Uitgeest smaakte naar meer. ,,We zochten naar een dorp dat net zo’n hechte gemeenschap vormde. Het werd Limmen. ,,De bloemendagen, het verenigingsleven… in Limmen gebeurt veel”, legt Gabe uit. Ook in Limmen reageerde de gemeente enthousiast. ,,We hebben er enorm veel tijd in geïnvesteerd. Bij mensen op bezoek gaan en hun vertrouwen winnen. Heel belangrijk.”

Soms zaten Gabe en Kitty een hele dag bij mensen in huis. ,,Dan leer je elkaar echt kennen. Beide films zijn me heel veel waard. Het is ook verdrietig om te zien dat sommige mensen er niet meer zijn, maar voor de nabestaanden is het mooi om op terug te kijken. Bekijk het dorpsportret van Limmen.