Van poep en plas naar schoon water en biogas: open dag rioolwaterzuivering Alkmaar

Regio – Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 m3 afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water! Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zuivert al dit water. Bovendien wint men er grondstoffen uit. Nieuwsgierig hoe ze dit doen? Ontdek het zaterdag 18 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij de rioolwaterzuivering in Alkmaar.

Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven tijdens de open dag. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek hoe men bacteriën laat werken om vies water schoon te maken en bekijk ze onder een microscoop. Vraag de medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een rioolwaterzuivering? En hoe haal je energie en grondstoffen uit poep en plas, kun je met gezuiverd rioolwater een Eau de Toilet maken en hoe kunnen we medicijnresten uit afvalwater halen?

Biodiversiteit

Wat heeft een rioolwaterzuivering met biodiversiteit te maken? Bij HHNK alles. Grote biodiversiteit is essentieel voor het welzijn van mens en natuur. Omdat de biodiversiteit onder druk staat, experimenteert HHNK op de rioolwaterzuiveringsterreinen met het inzaaien van grasvelden met bloemrijke zaadmengsels en plaatsen we bijenkasten.

Klimaatneutraal en circulair

In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat HHNK groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. Om dit te bereiken legt men zonneweides aan. Bij veel van de rioolwaterzuiveringen heeft HHNK dit al aangelegd. De zonnepanelen voor onze rioolwaterzuivering in Alkmaar zijn in aantocht. Het afvalwater ziet men tegenwoordig als een bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo wint men fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas. ,,Zo halen wij wat van waarde is terug uit jouw afvalwater!‘’

Kom naar de open dag op zaterdag 18 juni (10.00 – 16.00 uur) en zie, ontdek en ruik het allemaal. De rioolwaterzuivering vind je ter hoogte van de Helderseweg 28. Rij hier de Lisdoddestraat in, langs de oude gasfabriek. Aan het einde van de weg zie je de blauwe poort. Kom als het kan op de fiets, er is beperkt parkeergelegenheid. (Foto: HHNK)