Valancia Dekker (23) heeft grootse plannen voor het Kooiplein

Castricum – Een plantenkas, gezamenlijke binnentuin, sociale ruimtes en een bar: als het aan Valancia Dekker ligt, wordt het Kooiplein omgetoverd tot een plek waar generaties met elkaar samenleven. Voor haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie maakte ze een inspirerend concept. ,,Met dit plan wil ik generaties laten opbloeien.”

Voor haar afstudeeropdracht kreeg Valancia de vrije hand. Het enige criterium: nieuwe invulling zoeken voor een leegstaand pand. ,,Ik moest gelijk aan het Kooiplein denken. Ooit was het zo’n bruisende plek, nu staat er veel leeg en raken de panden vervallen. Er wonen veel oudere mensen in de buurt en die hebben nu niks meer om naartoe te gaan.” Ook de oververhitte woningmarkt voor jongeren inspireerde Valancia. ,,Ik wilde iets doen met de vergrijzing en de woningmarkt. Al snel ontstond bij mij het idee om generaties te laten samenleven op een plek waar ruimte is voor activiteiten en contact met elkaar. Maar waar je ook lekker kunt wonen in een omgeving die zo typerend is voor Castricum.” Het Noord-Hollands duinreservaat was een belangrijke bron van inspiratie. Ze ging aan de slag met haar probleemstelling: hoe kun je in een zorgcomplex voor twee generaties ruimte scheppen voor saamhorigheid en oog voor elkaar? Valancia deed vooronderzoek naar haar doelgroepen: twintig plussers en mensen van 67 jaar en ouder. ,,De ouderen gaven aan dat ze zich geregeld eenzaam voelen en op een eigen manier zoekende zijn naar de gezelschap. De jongere doelgroep zoekt manieren om kennis en ervaring te delen en heeft aangegeven dat te vinden bij de oudere doelgroep. Die twee zouden dus heel goed samen kunnen leven.”

Valancia maakte niet alleen schetsen, maar knutselde verschillende maquettes in elkaar om haar ideeën kracht bij te zetten. ,,Het is belangrijk dat je idee een ziel heeft, anders is er weinig kans van slagen. In mijn ontwerp wordt zo veel mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt. Ik zou het leuk vinden als het pand opgaat in de natuur. Zo heeft het conceptpand een groen dak dat niet alleen isoleert, maar ook de lucht zuivert. In het huidige ontwerp zijn geen winkels opgenomen, maar daar heb ik wel ruimte voor gelaten. Op de begane grond zijn sociale voorzieningen vindbaar en daar bovenop worden appartementen gebouwd. In het dak zit een glazen uitsparing om het geheel licht te maken en ruimtelijker te laten ogen.” Valancia gooide hoge ogen met de presentatie van haar afstudeerproject op school. Haar creatie werd beoordeeld met een 7,7. Eerder werd Valancia’s ontwerp voor de kantine van FC Castricum gerealiseerd. ,,Dat was heel gek en bijzonder om mee te maken.” Of ze haar ideeën gaat indienen bij de eigenaar weet ze nog niet. ,,Maar misschien moet ik het gewoon maar doen.” (Mardou van Kuilenburg)