Vaccinatiegraad onder kinderen te laag

Castricum – De vaccinatiegraad onder kinderen tot en met 14 jaar ligt in Castricum met 87,9% flink lager dan het landelijk aanbevolen percentage van 95%. Ruim 12% van de kinderen – geboren in 2016 in Castricum – heeft niet deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma en is niet beschermd tegen twaalf ernstige infectieziekten.

De kans dat in Castricum een infectieziekte uitbreekt, wordt zo steeds groter. Bij een hoge vaccinatiegraad van 95% treedt ‘groepsbescherming’ op. De kans op een uitbraak van één van de infectieziekten waarvoor men vaccineert, is dan heel klein. Niet ingeënte jonge en kwetsbare kinderen en volwassenen die om gezondheidsredenen niet kunnen worden ingeënt (door bijvoorbeeld leukemie), zijn daardoor ook beschermd. Daarom roept de gemeente ouders, die twijfelen om hun kind in te laten inenten, op om in gesprek te gaan met hun huisarts of consultatiebureau.

Twaalf infectieziekten

In het Rijksvaccinatieprogramma is vastgelegd hoe het vaccinatieprogramma voor kinderen tot en met 14 jaar eruit ziet. Deze inentingen zijn gratis, omdat de Nederlandse overheid het belangrijk vindt dat kinderen gezond opgroeien.

Twijfels en meer informatie

Twijfelt u of u uw zoon of dochter wel of niet wilt laten inenten? Dan kunt u een vaccinatieconsult aanvragen bij het consultatiebureau van Jeugdgezondheidszorg Castricum. Telefoon: 088 0100553. Het adres is: Geesterduinweg 3-5 in Castricum. Kijk op www.castricum.nl/inenten voor meer informatie over vaccineren.