Unieke karakter Oosterbuurt krijgt erkenning

De Oosterbuurt is heel anders dan de andere wijken in Castricum. Hier omzomen hagen de tuinen, er groeien fruitbomen en knotbomen en er is een prachtige afwisseling van graslandjes, akkertjes, moestuinen, houtwallen en bebouwing. Het is kortom een buurt waar het oude Castricum nog is te beleven. Toch dreigde ook hier het unieke karakter te verdwijnen. Enkele bezorgde burgers klopten drie jaar geleden aan bij Landschap Noord-Holland om hulp te vragen. Peter Mol en Anne Dillon van het Landschap zijn toen langs gegaan bij vrijwel alle bewoners van de wijk en startten samen met hen een vrijwilligersgroep. Deze groep heeft al hard gewerkt: hagen en bomen geplant op plekken waar ze waren verdwenen en houtwallen en hagen gesnoeid. Steeds meer bewoners worden aangestoken en steeds vaker zet men een haag in plaats van een schutting om de buurt lommerrijk te houden. Huis- en ringmussen tjilpen er hier nog vrolijk op los.

Nu is er ook officiële erkenning voor het werk van de vrijwilligers; het Kennemer Streekfonds geeft een financiële bijdrage. Het is het eerste bedrag dat uitgekeerd wordt door dit nieuwe fonds. Ook de gemeente Castricum helpt en verdubbelt het bedrag waardoor er nu 7.500 euro is voor plantgoed en gereedschap. Het is een enorme opsteker voor de nieuwe vrijwilligersgroep en een erkenning van de voorbeeldfunctie van de groep.

Op zaterdagochtend 20 februari, tijdens een werkdag van de Vrijwilligersgroep Oosterbuurt, zal Wethouder Leo van Schoonhoven samen met het bestuur van het Kennemer Streekfonds symbolisch het geld overhandigen. De bestuurders planten dan samen met de vrijwilligers een boom. Dit vindt plaats langs de Doodweg vlakbij het Bonhoeffercollege.

Een dagje de vrijwilligers helpen en aanwezig zijn bij deze feestelijke gebeurtenis? Dat kan. De vrijwilligers beginnen om 10.00 uur en verzamelen op het parkeerterrein van het Bonhoeffercollege. Na het feestelijke intermezzo om 11.00 uur werken de vrijwilligers door tot 14.30 uur. Nadere informatie: p.mol@landschapnoordholland.nl of 088-0064483. Foto: Peter Mol.