Uniek asverstrooiingsveld op Onderlangs geopend

Foto boven:
De wethouder tijdens de symbolische openingshandeling. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Omdat er op Onderlangs weinig gelegenheid was om as na crematies te verstrooien, heeft begraafplaatsmedewerker Astrid van der Hoek het initiatief genomen tot het ontwerp en de inrichting van een uniek verstrooiingsveld op het nieuwe gedeelte van de begraafplaats. Wethouder Valentijn Brouwer mocht dat vorige week dinsdag openen.

Door Hans Boot

Astrid van der Hoek werkt bij de gemeente als administratief begraafplaatsmedewerker en stopt per 1 januari a.s. na een dienstverband van 45 jaar. Zij leidde op 4 juli de korte plechtigheid ter ere van de opening van het nieuwe strooiveld in: ,, Al heel lang wilde ik iets bijzonders doen om wat moois achter te laten voor de begraafplaats. Het bestaande strooiveldje voldoet niet meer en er vinden bijna geen asverstrooiingen plaats, terwijl er tegenwoordig veel meer crematies zijn. Mijn idee heeft geleid tot het inrichten van dit kleurrijke veld met veel bloemen en fruitbomen. De gedachte hierachter is dat de as van de overledene wordt vermengd met aarde en bloemzaad en dat dit mengsel wordt uitgestrooid. Hierdoor wordt er letterlijk nieuw leven gezaaid en kunnen nabestaanden op een prettige manier hun geliefden herdenken.’’

Symbolische verstrooiing

Het voorstel van de medewerker aan Miel van de Velde, beheerder van Onderlangs, werd meteen door hem opgepakt. ,,Dit veld werd heel snel aangewezen en voorzien van een door mij ontworpen houten carrousel, waarvoor nabestaanden een persoonlijk herdenkingsbordje door mij kunnen laten graveren dat wordt opgehangen. Naast deze bordjes hangen er bordjes met algemene teksten, waaraan een ieder een eigen betekenis kan geven’’, aldus Van der Hoek.

Valentijn Brouwer en Astrid van der Hoek voor de herdenkingscarrousel. (Foto: Hans Boot)

Nadat zij de medewerkers van de begraafplaats had bedankt en gecomplimenteerd met het fraaie resultaat, kreeg wethouder Valentijn Brouwer het woord. Hij zei: ,,Deze unieke en persoonlijke faciliteit biedt nabestaanden een nieuwe, andere manier om afscheid te nemen en om hun geliefde te herdenken op een wijze die nauw aansluit bij de natuur. Ik ben er trots op dat we dit kunnen aanbieden aan onze inwoners.’’

Vervolgens verrichte hij de openingshandeling. Die bestond uit het vermengen van bloemzaad met aarde in een mand, gevolgd door een symbolische verstrooiing. De wethouder onthulde ook nog een bordje voor de carrousel.

Pilotproject

Charles Roos, inwoner en oud-wethouder Financiën van Castricum, vroeg tot slot even de aandacht en liet weten: ,,Ik ben erg blij met dit geweldige initiatief van Astrid van der Hoek en bedank de gemeente voor de schenking van dit prachtige veld. Mijn echtgenote Tiny is op 6 maart van dit jaar overleden en op 19 juli, de dag waarop ze 89 zou zijn geworden, gaan we haar as hier tussen de bloemen uitstrooien, wat haar grote wens was.”

Het asverstrooiingsveld met herdenkingscarrousel is volgens de gemeente gestart als pilotproject. Over twee jaar wordt dit geëvalueerd en bij succes kan het concept ook bij andere begraafplaatsen binnen de BUCH-gemeenten worden ingevoerd.

Belangstellenden voor het gebruik van het nieuwe strooiveld op Onderlangs kunnen contact opnemen met Miel van de Velde of Astrid van der Hoek van de begraafplaats via telefoonnummer 140251.