Uitreiking cheques Rabobank via drive-through

Alkmaar – De coronacrisis treft het lokale verenigingsleven hard. Niet alleen sportief of cultureel, maar ook financieel. Begin april stelde Rabobank een Coöperatief Fonds voor verenigingen en stichtingen en maatschappelijke initiatieven beschikbaar om financiële nood bij clubs in onze regio te verzachten. Op woensdag 27 mei konden de bestuurders van de clubs met hun auto via een drive-through een cheque ophalen. De Rabobank en haar ledenraad zijn blij de verenigingen die het echt nodig hebben een steuntje in de rug te kunnen geven.

Het grote aantal aanvragen en het beschikbare budget van 50.000 euro voor de regio Alkmaar, dwong de beoordelingscommissie tot een zorgvuldig oordeel en een eerlijke weging van ieder verzoek. Directievoorzitter Ralph van Soomeren: ,,Wij zijn blij dat clubs zich bij ons hebben gemeld voor steun en dat wij, samen met onze ledenraad, de verenigingen die het echt nodig hebben financieel te kunnen helpen. In de regio Alkmaar hebben 35 clubs een donatie gekregen vanuit het Fonds. In heel Noord-Holland Noord konden maar liefst 200 organisaties via een drive-through een cheque ophalen bij hun lokale Rabobank.”

Overleven

,,Voor veel clubs is dit een periode van overleven. Er zijn musea, theaters en dorpshuizen die opbrengsten missen doordat de deuren in maart als gevolg van het coronavirus moesten sluiten. Ook waren er in de regio Alkmaar veel activiteiten gepland, denk aan de viering van 75 jaar bevrijding, diverse concerten, optredens tijdens Koningsdag, heel veel sporttoernooien en andere activiteiten voor jong en oud. Veel verenigingen en stichtingen zijn financieel hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus en kunnen hun begroting voor dit jaar niet rond krijgen en komen zelfs in continuïteitsproblemen”, aldus Van Soomeren.

,,Dan helpt een donatie uit het Fonds niet alleen financieel; we zien ook dat een toekenning uit het Fonds een mentale opsteker is voor besturen. Een lichtpuntje in een moeilijke tijd. Soms zien we trouwens ook andere mogelijkheden om stichtingen en verenigingen financieel lucht te geven, zoals uitstel van aflossingen. Onze adviseurs proberen echt mee te denken om te zorgen dat ze allemaal deze coronatijd overleven en de draad snel weer kunnen oppakken. Gelukkig is dat bij een aantal clubs al het geval. Lokale verenigingen en stichtingen zijn tenslotte het cement van onze samenleving.”

Steun hard nodig

Van Soomeren: ,,Een mooi voorbeeld van steun voor een maatschappelijk initiatief vind ik stichting Manna, waarbij vrijwilligers in Alkmaar wekelijks 15 ton tweede keus groente uit de regio ophalen en verspreiden over Voedselbanken in de regio en dit nu na de aanschaf van hulpmiddelen veilig kunnen doen. Maar ook de steun aan verschillende sportverenigingen, zangkoren en lokale initiatieven in Alkmaar, Heerhugowaard, Noord-Kennemerland en Langedijk en voormalig Harenkarspel was in veel gevallen hard nodig. Mooi om te zien dat we als coöperatieve bank onze lokale maatschappelijke rol in deze tijd zo kunnen oppakken.”

Rabo ClubSupport

Rabobank blijft het lokale verenigingsleven ondersteunen en start in september met de jaarlijkse campagne Rabo ClubSupport. Ook voor deze campagne kunnen verenigingen die bij de Rabobank bankieren zich vanaf september inschrijven.