Uitgeestse gepromoveerd in Kopenhagen

Onlangs is de van oorsprong Uitgeestse Mariëlle Zoetmulder, aan de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken, gepromoveerd tot Doctor in de Neuro Psychologie. (PHD). De titel van haar proefschrift is: ‘Inhibition in Parkinson’s disease: A focus on prepulse inhibition and Rapid eye movement sleep Behavior Disorder (RBD)’.

De doelstelling van het Proefschrift betreft in het kort het volgende: patiënten met de ziekte van Parkinson hebben onder andere problemen met de verwerking van informatie (sensorisch-motorisch). Daarbuiten heeft een groot aantal patiënten ’Rapid eye movement sleep behavior disorder’, een slaapstoornis waarbij patiënten niet stil liggen terwijl ze dromen maar zogezegd hun dromen uitleven. Dat wil zeggen dat ze in hun slaap een grotere neiging hebben te praten, te roepen, te schelden en met de armen te slaan of trappen met de benen, net alsof ze een droom uitleven.

Het project had als doel te onderzoeken in welke mate de verwerking van informatie en ’rapid eye movement sleep behavior disorder’ gerelateerd was met dopamine, een signaalstof in de hersenen dat eerder sterk in verband is gebracht met de ziekte van Parkinson.